Sağlık

Müdür Derdiyok'tan 10 Ekim Dünya Görme Günü mesajı

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, 10 Ekim Dünya Görme Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Abone Ol

Her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü kutlanan “Dünya Görme Günü,” önlenebilir körlük ve görme kusurlarına dikkat çekerek farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişi önlenebilir ya da henüz tedavi edilmemiş bir görme bozukluğu yaşıyor.

Görme sorunlarının başında, 123,7 milyon kişiyi etkileyen gözde kırma kusurları geliyor. Ardından, 65,2 milyon kişi katarakt, 6,9 milyon kişi glokom, 4,2 milyon kişi korneal opasiteler, 3 milyon kişi diyabetik retinopati ve 2 milyon kişi trahom gibi çeşitli görme sorunları yaşıyor. Özellikle yaşlanan nüfusla birlikte bu sayının daha da artması bekleniyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN GÖRME TARAMA PROGRAMLARI

Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü görme tarama programları, yenidoğanlar ve ilköğretim 1. sınıf öğrencileri başta olmak üzere çocuklara görme taraması yaparak, risk taşıyan durumları erken teşhis etmeyi amaçlıyor. Çocuklarda görme sağlığı için oldukça önemli olan bu program kapsamında, şaşılık, kırma kusurları ve göz tembelliği gibi hastalıklar taramalar yoluyla saptanabiliyor.

GÖZ TEMBELLİĞİNE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Göz tembelliği (ambliyopi), görme yollarında herhangi bir sorun olmaksızın görme keskinliğinde azalma ile karakterize edilen bir durum. Genellikle 0-7 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkan bu durumun tedavi edilebilir olması, erken tanının önemini artırıyor.

GÖRME TARAMALARI NEREDE VE KİMLER TARAFINDAN YAPILIYOR?

Türkiye genelinde aile hekimlerince Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılan görme taramaları, çocukların sağlıklı bir görme gelişimine sahip olmalarını sağlıyor. Şüpheli durumlarda çocuklar göz hastalıkları uzmanına sevk edilerek ileri testler yapılabiliyor.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ ÇAĞDAŞ DERDİYOK’TAN AÇIKLAMA

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, görme taramalarının önemine vurgu yaparak, “Tarama programları ile bebek ve çocuklarda erken teşhis edilen görme bozukluklarının tedavi edilmesi sağlanabiliyor. Bu da çocukların ileriki yaşlarda sağlıklı bir görme ile hayatlarını sürdürmelerini mümkün kılıyor” dedi.