AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, önceki akşam TV366 ekranlarında Emin Eğri’nin sunduğu Gündemin Merkezi programına konuk oldu.

Yaklaşık 1 saat süren programda Halil Uluay, milletvekili seçildikten sonra ilk kez bu kadar kapsamlı bir değerlendirmede bulundu.

Zor bir dönemde kendisine milletvekilliğinin nasip olduğunu söyleyen Halil Uluay, “Şu an ülkemiz büyük bir felakette karşı karşıya, deprem bölgesine ciddi manada yatırım yapmak durumunda ve oradaki insanların mağduriyeti daha fazla olduğu için insanlık gereği biz de bunu çok normal karşılıyoruz. Yatırımların birçoğu o bölgeye gittiği için biz dezavantajlı bir dönemde vekil olduk ama inşallah bu süreci Kastamonu lehine başarılı şekilde geçireceğimizi düşünüyorum” dedi.

“ADAY ADAYI İKEN VERDİĞİM SÖZLERİN ARKASINDAYIM”

Adaylık döneminde verilen sözlerin hatırlatılması üzerine de Halil Uluay, “Adaylık sürecinde söylediğim sözlerin arkasındayım. İnşallah aynı düsturla aynı hedeflere yürümeye devam edeceğiz. Bizim ilk yapmamız gereken şey Kastamonu’dan göçün önlenmesi ve Kastamonuluların geri dönmesini sağlamaya yönelik. Ben Kastamonu üzerinde çalıştığımız projeyi buradan paylaşmak istiyorum. Kastamonu’nun bazı ilçeleri yatırım teşvikinde 5. Bölge statüsüne kavuştu. İhsangazi, Daday ve Cide ilçelerimiz Organize Sanayi kurulduğunda 6. Bölge teşvik programına alındı. Bu da en son teşvik olan Güneydoğu’da Hakkari ve Şırnak’ta hangi teşvik veriliyorsa o teşvikler verilecek anlamına geliyor. Şu an İhsangazi sınırları içerisinde Araç yolu üzerinde 2 Milyon metrekare alanımız var. Bir kısmı Araç ilçemiz sınırı içerisinde muhtemelen orası faydalandırılacak dolayısıyla bizim orada 3,5 - 4 Milyon metrekare teşvikte son bölge olacak ve bizim orada bir OSB’miz olacak. Biz Serap Ekmekci vekilimizle birlikte dile getirdiğimiz Kastamonu’nun demiryolu ihtiyacı, gerek madenler nedeniyle, gerek orman emvalinin taşınması nedeniyle burada bu şartlarda ve bu çapta bir organize sanayi kurabilirsek ve bunu liman ve demiryolu ile entegre edebilirsek, Kastamonu kadar bir nüfusu orada barındırmış olacağız” dedi.

“KÖY YOLLARININ BİTMEMESİ COĞRAFYANIN ZORLUĞUNDAN”

Köy yollarının neden bitmediği sorusuna ise Halil Uluay, “Kastamonu’nun 10 Bin kilometre köy yolu ağı var. Yılda Bin kilometre yol ağı yaptığımız zaman 10 yılda bitiyor. Yılda Bin kilometre yol ağı demek, Kastamonu’yla İstanbul’a gidiş geliş mesafesi. İstanbul Kastamonu’dan 500 kilometre, İstanbul’a gidiyoruz, geliyoruz ve bu kadar yol yaparsak bir yılda, bizim köy yollarımız 10 yılda bitmiş olacak. Ama biz buna rağmen, köy alt yapılarını ve yollarını ciddi manada yükselttik. Bunun tamamı neden bitmedi, bizim köylerimizin yolu neden sıcak asfalt değil sorunusun cevabı, zor bir coğrafyada yaşamamızdandır” dedi.

“DELİ PARALAR GİDİYOR”

Köy yollarının ardından Daday, Tosya İnebolu ve Araç ilçelerinin Kastamonu’dan ulaşım yollarının sorulması üzerine de Uluay, “Şu an bahsedilen yollarda yol yapım ve proje çalışmaları devam ediyor. Bu işlere ciddi miktarda paralar gidiyor. Tosya yolu şu an proje aşamasında. İnebolu yolu yavaşladı ama devam ediyor. Ama çok ciddi para gerektiriyor İnebolu yolu. İnebolu yolu aslında bizim İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan limanla entegre bir projeydi yine o şartlarda devam ediyoruz ama deli paralar gidiyor. Araç yolu yapıldı bitti hızlı şekilde. Şu an iyileştirme çalışmaları yapılıyor, yol güzergahı değiştiriliyor sıfırdan yol yapılıyor” diye konuştu.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Uyuşturucu hakkında verdiği demeç hatırlatılan Halil Uluay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konu önleyici hizmetlerle ve cezalandırmayla olacak şeyler değil. Tabi ki cezalandırmada önemli ama bu durum sadece iktidarın ve devletin değil toplumun tamamının kaygı güttüğü ve o yöne çaba sarf ettiği mesele olması lazım. Benim o verdiğim demeçte bir örnek var, biz okullarda genellikle akademik dersleri yüksek olan çocuklara burs veririz ama dersleri iyi olmayan çocuklarla çok fazla irtibat kurmayız. Ama akademik dersleri iyi olmadığı halde çok iyi müzisyen olanlar var, çok iyi ressam olanlar var, çok iyi tamirci ve sıva ustası olanlar var. Dolayısıyla biz öncelikle çocukları akademik başarıya göre ayrım yapmamız lazım. Tüm çocuklarımıza ilk ve ortaokuldan itibaren toplum olarak sahiplenmemiz lazım. Çocukları boş bırakmayıp ötekileştirmemiz lazım. Çocuk okuldan çıktığında o boş alanda uğraşacak faydalı meşguliyetleri olması lazım. Aslında bu konuyu milli eğitim dert edinmeli ve her çocuğumuza bir hobi kazandırmalı ki sokakta çetelerin eline düşmesin. Ve uyuşturucu konusunda ceza yaptırımı çok daha ağır olmalı.”

“AMATEM’İ KURMAK İSTİYORUZ”

“Alkol ve madde bağımlılığı bulunan kişilerin yatarak tedavi olması için AMATEM’i Kastamonu’ya kazandırmak istiyoruz. Şu an Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle bu durumu görüştük, bir takım yer sıkıntısı oldu. Belki Fizik Tedavi Hastanesi bittiğinde orada olabilir ama o süreç uzayacaksa bunu daha değişik yöntemler bularak bir an önce Kastamonu’ya kazandırmamız gerekiyor. Bu konuda devlet hastanemizle koordineli şekilde çalışmalarımız sürüyor.”

YENİ ATAMALAR HAKKINDA

Kastamonu’ya yapılan atamaların ilden değil de ilçelerden yapılması hakkında ise Halil Uluay, “Devlette her bürokratımız bilgilidir. Yeni atanan İl Milli Eğitim Müdürümüz ve Valimizin devlet dosyasını tutmuştur. Başarılı olacağından emin olunmasa ataması yapılmazdı” dedi.

TARIM LİSESİ

Tarım Lisesi için gelen soruyu da cevaplandıran Halil Uluay, “Tarım Lisesi için yer çalışmalarımız vardı. DSİ şu an oraya inşaatları devam ettirdiği için bu süreci fırsata çevirip şehir dışına mı yaptırıp oraya mı tarım lisesi yapsak mı diye düşündük ama daha sonra tarım lisesinin yerinin daha kapsamlı gerektiğini ve içerisinde hayvancılıkla ilgili kanatlı, büyükbaş, küçükbaş ahırlarında olacağını düşünerek oradan vaz geçmiştik. Daha sonra şeker fabrikasından bir kısım yer bölmeyi düşündük oda çok mantıklı gelmedi, orada daha ileride farklı yatırımlar olur. En son ziraat okulunun yeriyle ilgili bir çalışma yapıyoruz şu anda. Orada iki bölüm 130 – 130, 260 dönümlük yer var eğer bir problem çıkmazsa orayla ilgili çalışmaları devam ettireceğiz ve dünyada tarım alanında son teknikler nelerse onların uygulanıp işlendiği Tarım Meslek Lisemiz olacak inşallah” dedi.

MAHALLİ SEÇİMLER

Yaklaşan mahalli seçimler hakkında ise Halil Uluay, “Şu an bu konuyla ilgili deklare edilmiş bir bilgi yok ama genel kongremiz var, kongreden sonra genel merkez yeniden şekillenecek muhtemelen ondan sonraki süreç biraz daha somut gidecek diye düşünüyoruz” dedi.

“NÜFUSLARINIZI KASTAMONU’YA ALIN”

Köylerden ve muhtarlardan gelen hizmet eksikliği şikayetlerini de cevaplayan Halil Uluay, “Kastamonu’nun şöyle bir handikabı var. 8 ay boyunca köyde yaşayıp 4 ay İstanbul’da yaşayan hemşerilerimiz var. Bunların nüfusları hala İstanbul’da dolayısı ile hazineden onların adına ayrılan pay onların kayıtlı olduğu yere gidiyor. Biz burada hizmet ettiğimiz halde o payları kayıtlı olduğu yerlere geliyor. Muhtarlarımızdan ricamız köylerimizde ki özellikle İstanbul’da ikamet etmek zorunda olmayanların nüfus kayıtlarının köylerine aldırsınlar” diye konuştu.

Program sonunda Milletvekili Halil Uluay, TV 336 programına gelen tüm yorumları bizzat tek tek okuyarak elinden geldiği kadar cevaplayacağını ifade ederek, tüm hemşerilerini Kastamonu’da ki çalışma ofisine davet etti. (Mehmet SALMAN)

    

Editör: Mehmet Salman