Özel sektörde çalışan binlerce emekçi işsizlik maaşına dair ayrıntıları merak ediyor. Belli şartlara bağlı olan işsizlik ödeneğini almak için neler gerektiği işçiler tarafından sorgulanıyor. Peki, işsizlik maaşı nasıl alınır? 2024 İşsizlik maaşı hesaplama bilgileri, asgari ücret zammı ile birlikte daha çok merak edilmeye başladı. Yeni asgari ücretle beraber işsizlik maaşı da zamlanacak. Peki İşsizlik maaşı ne kadar olacak?

16 ayın enflasyon verileri, asgari ücrette yeni rakamın belirlenmesinde etkileyici oluyor. Asgari ücretin yanı sıra milyonlarca kişinin ödemeleri ve maaşlarında da değişiklikler yaşanacak. Yeni ücretle beraber işsizlik maaşında da değişiklik olacak.

2024 İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMASI

İşsizlik maaşı en düşük brüt asgari ücretin yüzde 40’ı en yüksek de brüt asgari ücretin yüzde 80’i kadar olabiliyor. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması halinde en düşük işsizlik maaşının 6922 liraya, yüzde 55 zam yapılması halinde ise 8253 liraya çıkması bekleniyor.

En yüksek işsizlik maaşı ise yüzde 30 zam ile 13 bin 845 liraya, yüzde 55 zam olması durumunda da 16 bin 507 liraya çıkması öngörülüyor.

Sigaraya indirim mi geliyor? Sigaraya indirim mi geliyor?

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ

Asgari ücret için yüzde 30 ile 55 arasında zam yapılması öngörülüyor. Yüzde 30 zam yapılması halinde yeni asgari ücretin 14 bin 822 lira, yüzde 55 zam yapılması halinde ise 17 bin 763 liraya çıkması bekleniyor.

BAŞVURU NEREDEN VE NE ZAMAN YAPILIR?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. İşte işsizlik maaşı ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtları...

SİGORTA PRİM ŞARTI VAR MI?

Evet. Kendi istek ve kusuru olmaksızın işini kaybetmiş, son 3 yılda adına en az 600 gün işsizlik sigorta primi ödenmiş, işten ayrılmadan önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış olanlar işsizlik maaşı alabiliyor.

ÖDEME KAÇ AY YAPILIYOR?

Adına en az 600 gün prim ödenen kişi 6 ay, 900 gün prim ödenen 8 ay, 1080 gün prim ödenen ise 10 ay işsizlik maaşı alıyor.

İŞSİZLİK MAAŞI 4 KOŞULDA İPTAL EDİLİYOR

İşkur’un teklif ettiği işin haklı bir nedene dayanmaksızın reddedilmesi. İşsizlik ödeneği alınan dönemde kayıtdışı olarak çalışmanın tespit edilmesi. İşsizlik maaşı alınan sürede, ‘emeklilik’ gerekçesiyle yaşlılık aylığı alınmaya başlanması. İşkur tarafından önerilen mesleki geliştirme eğitiminin reddedilmesi.

İşsizlik maaşı işsizlik sigortasından sağlanan en önemli yardım. Ancak işsizlik sigortasında yalnızca işsizlik maaşı yok. Bunun dışında belki de en önemli yardım işsizlik maaşı alan kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesi. Bu sayede işsizler maaş aldıkları süre boyunca sağlık hizmetlerinden prim ödemeksizin yararlanabiliyorlar. İşsizlik parası almaya başlayan kişinin genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından ödenir. Örneğin 10 ay boyunca işsizlik parası alan kişi 10 ay boyunca İŞKUR tarafından ödenen genel sağlık sigortası primleri sayesinde sağlık hizmeti alabilir. Diğer yandan işsizlik parası alan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler, yani eşi ve yaş sınırını geçmeyen çocukları bu süre boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Dolayısıyla işsizlik parası alan kişinin bu süre boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanması için herhangi bir işlem yapması gerekmez.

İŞ BULURSA NE OLUR?

İşsizlik parası almaktayken yeni bir işe giren kişi, işsizlik parası almaya hak kazandığı sürenin kalan kısmını, yeniden işsizlik sigortasından maaş almayı hak etmeden işsiz kaldığında almaya devam edebilir.

Editör: Banu Türkmenoğlu