Çankırı'da meydana gelen deprem, Kastamonu ve çevre illerde kısa süreli panik yaratırken, Jeofizik Profesörü Dr. Naci Görür ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, daha büyük depremlerin olabileceği bilgisini aktardı.
Görür, yaptığı açıklamada, "Deprem, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde gerçekleşti. Bu bölgede ciddi bir gerilim var. Acaba büyük bir deprem kapıda mı?" şeklindeki sorusuyla dikkat çekti. Ercan ise, "Bugünkü deprem, bölgedeki gerilimi işaret ediyor. Önlem alınmalı" uyarısında bulundu.
Dün Ilgaz Dağı üzerinde görüntülenen mercek bulutları ile bugünkü deprem arasındaki muhtemel ilişki, bilim dünyasında henüz netlik kazanmış değil. Ancak, vatandaşlar arasında bu iki olay arasında bir bağlantı olduğu düşüncesi giderek artıyor.
MERCEK BULUTLARI VE DEPREM ARASINDA İLİŞKİ OLABİLİR Mİ?
Mercek bulutları, güçlü hava akımları dağ ve tepe gibi bir engel ile karşılaştığında oluşur. Eğer havanın içindeki nem oranı yeterince yüksekse, yukarı ve aşağı yönlü hava hareketi sırasında basınç ve sıcaklık değişiminden dolayı, su buharı yoğunlaşıp tekrar buharlaşır ve mercek şeklindeki bu bulutlar oluşur. Bu bulutlar herhangi bir depremin habercisi olarak nitelendirilmez.
Bilim insanları yıllarca Dünya üzerinde değişkenlik gösteren bu kütle çekim kuvvetini ve tutulma yörüngesinde meydana gelen depremler ile tutulmalar arasındaki bağı inceleyen çalışmalar yapmış, bunun sonucunda kuvvetin kırılma eşiğine gelmiş bazı faylara sınırlı bir etkisinin olabileceğini de belirterek genel olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığı gözlemlemiştir.
Mercek bulutlarıyla deprem arasındaki olası bağlantı konusunda yazılmış makaleler, bilimsel bir dayanak olmadığını belirtse de, bu durum hurafelere inanmayı seven halkımız arasında endişe ve merakla karşılanıyor.
(Serkan KEBECİOĞLU)