Gündem

KUZKA’dan bitki sektörüne teknik gezi

Abone Ol

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Temel Sektörlerde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (SOP) kapsamında TR82 Bölgesi’nde ağaç ve orman ürünleri üretiminde katma değerin artırılmasına yönelik önemli adımlar atıyor. Bu çerçevede Kastamonu Yatırım Destek Ofisi, İzmir, Isparta ve Antalya’da tıbbi ve aromatik bitkiler ile uçucu yağ sektöründe faaliyet gösteren toplam 15 özel ve kamu kurumunu ziyaret etti.

Yatırımcı Çekme Amacı

Ziyaretlerin temel hedefi, TR82 Bölgesi’ne ve özellikle Kastamonu’ya tıbbi ve aromatik bitkiler ile uçucu yağ sektörü yatırımlarını çekmek. Bu sayede ilde yeni yatırımların yapılması, ihracat kapasitesinin artırılması ve işletmelerin üretim, yönetim ve pazarlama becerilerinin geliştirilerek rekabet güçlerinin artırılması amaçlanıyor.

Teknik Gezi Detayları

Teknik gezi kapsamında İzmir’de Ephesus Tıbbi ve Aromatik Bitki ve Yağları ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Antalya’da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Yatırım Destek Ofisi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Botanika Tarım, MYY Kimya, WBT Tarım, TALYA Bitkisel Ürünler ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Isparta’da Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Gülbirlik, Dünder Makine, Roseland-NEM Gül Yağı Fabrikası ve Lavendrose Kozmetik ziyaret edildi.

Defne Bitkisi Üzerine Görüşmeler

Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Kastamonu kıyılarında yetişen defne bitkisine yönelik görüşmelerde, firmaların defne tedarik süreçleri hakkında bilgi alışverişi yapıldı. İhracata yönelik olarak 4-7 cm aralığındaki defne yapraklarının ABD ve Avrupa pazarlarında talep gördüğü, Karadeniz defnesinin ise bu standartları karşılamadığı için daha çok Uzakdoğu pazarlarına ihraç edildiği belirtildi. Defne yaprağından elde edilen uçucu yağın ise yüksek yağ verimi nedeniyle tercih edildiği vurgulandı. Ürünün ihraç edilebilmesi için katkısız ve zararsız olması gerektiği ifade edildi.

Kastamonu’ya Uygun Çam Uçucu Yağı

Kastamonu’ya uygun olduğu değerlendirilen çam uçucu yağı ile ilgili olarak da ziyaret edilen üretici kurum temsilcileriyle görüşmeler yapıldı. Ayrıca, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na tıbbi ve aromatik bitkiler konusundaki çalışmalar hakkında bilgi almak için bir ziyaret gerçekleştirildi. Ziyaretin sonunda Araştırma Enstitüleri ile defne bitkisinin bölgesel farklılıkları ve Karadeniz defnesi üzerine değerlendirmeler yapıldı.