7 bölgeden 16 şehirde düzenlenen ve 8 aya yayılmış bir takvimde kültür-sanat maratonuyla Türkiye’ye adeta bir festival iklimi yaşatan bu dev organizasyon önceki yıllarda olduğu gibi bu senede Candaroğulları Beyliği’nin merkezi, Osmanlı İmparatorluğu’nun sancağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin İstiklal şehri Kastamonu’yu teğet geçti.
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserleriyle, dünyanın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonuyla, yaz ve kış turizmini aynı anda bünyesinde barındırmasıyla bölgenin en önemli şehirlerinden biri olan ilimiz kentlerin markalaşmasını sağlayan, yerli ve yabancı binlerce turistin geldiği böylesine önemli bir organizasyondan mahrum kaldı.
ERSOY: “FESTİVALİN GERÇEKLEŞTİĞİ ŞEHRİN BAŞTA TÜRKİYE OLMAK ÜZERE TÜM DÜNYADA BİLİNİLİRLİĞİ ARTIRMAK İKİNCİ HEDEFİMİZ”
Festivalle ilgili açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, her yıl festivale dahil ettikleri şehirlerin sayısını arttırdıklarını, 2028 yılında şehir sayısını 35’e çıkarmak istediklerini söyledi.
Ersoy şunları söyledi:
“Türkiye Kültür Yolu Festivali, 13 Nisan’dan 10 Kasım’a kadar 16 farklı şehirde, 8 aya yayılmış bir kültür-sanat maratonuyla ülkeye adeta bir festival iklimi yaşatacak. Anadolu'nun yedi farklı bölgesinde gerçekleşecek etkinlikler aracılığıyla Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliği ışığında herkese görsel, işitsel ve duygusal açıdan zengin bir deneyim yaşatılacak. Festivalin ilk durağı Adana'da bünyesine dahil edilen 12’nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı oldu. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, her sene katılımcı sayısının daha fazla arttığına dikkat çekerek, “Bir bölgede, bir şehirde 4 sene önce başlattığımız kültür yolu yolculuğuna bugün Anadolu’nun 7 bölgesinde 16 şehirde devam ediyoruz. Söz verdiğimiz gibi her yılda Kültür Yolu Festivali’ne dahil ettiğimiz şehirlerin sayısını artırıyoruz. 2028’de ise 35 şehre festivali yaymaya çalışacağız. Kültür yolu festivalleri birçok amaca hizmet ediyor. Her yaş ve her kesimden vatandaşımıza sanatın her türlüsüne rahat bir şekilde ulaşması asıl amacımız. Festivalin gerçekleştiği şehrin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada bilinilirliği artırmak ikinci hedefimiz. Festivali gerçekleştirirken hem kültür ve sanatı desteklemiş hem de sanatçılarımıza destek oluyoruz. Şehirlerimizin markalaşmasını sağlıyoruz. Kültür Yolu Festivali’ni gerçekleştirirken şehrin mevcut devam eden festivalleriyle entegre olmasını sağlıyoruz. Kendi isimleriyle daha zengin, daha etkili bir şekilde gelişmesini sağlıyoruz.”
“HEM KATILAN ŞEHİR SAYISINI HEM DE KATILIMCI SAYISINI ARTIRMAYI PLANLIYORUZ”
“18 metre yüksekliğinde holoflaks gösterisi olacak. Atatürk olmazsa olmazımız. Atatürk Kültür Yolu’nda dijital performansını da karnaval sırasında sanatseverlerle buluşturmayı planlıyoruz. 7’den 70’e her kesimden vatandaşımıza hitap eden birçok etkinlikle vatandaşlarımızı buluşturacağız. Kültür Yolu Festivali 8 ay boyunca dünyada en uzun süreli, en fazla sanatçı ve katılımcısıyla bir marka haline geldi. Bu nedenle artık uluslararası kurum ve kuruluşlara daha fazla yer veriyoruz. Bundan sonrada bu şekilde devam edeceğiz. Hem katılan şehir sayısını hem de katılımcı sayısını artırmayı planlıyoruz.”