Eğitim

KÜ'de "Medyada Erişilebilirlik ve Dil Kullanımı" semineri

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Topluluğu tarafından, Engelli Bakım, Rehabilitasyon ve Erişilebilirlik Uzmanı Sosyal Pedagog Adem Kuyumcu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Medyada Erişilebilirlik ve Dil Kullanımı” semineri gerçekleştirildi.

Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Topluluğu tarafından, Engelli Bakım, Rehabilitasyon ve Erişilebilirlik Uzmanı Sosyal Pedagog Adem Kuyumcu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Medyada Erişilebilirlik ve Dil Kullanımı” semineri gerçekleştirildi.

İletişim Fakültesi’nde Akademik danışmanlığını Doç. Dr. Ersoy Soydan’ın yürüttüğü Medya ve İletişim Topluluğu “Medyada Erişilebilirlik ve Dil Kullanımı” adlı bir seminer düzenledi. Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere, Engelli Bakım, Rehabilitasyon ve Erişilebilirlik Uzmanı Sosyal Pedagog Adem Kuyumcu konuk oldu. Birçok ülkede gönüllü olarak engelli bireylerin önündeki engelleri kaldırmak için danışmanlık yaptığından söz eden Kuyumcu: “Sizlerle olmak bana mutluluk ve motivasyon veriyor” dedi.

Kuyumcu: “Bugün burada olmamızın sebebi engelli konusunda bakış açımızı değiştirmek, doğru sandığımız yanlışları düzeltmek, engelli bireylerle iletişim konusunda hatalarımızı vaka analizi ile görmek” ifadelerini kullandı.

“Sevgi her engeli aşar” sözüne vurgu yapan Kuyumcu: “Bir insanı seviyor olmanız o insanın önündeki engelleri kaldırmaz. Mimari engelleri kaldırırsanız, eşit eğitim, eşit istihdam hakkı sağlarsanız, sosyal hayata katılımlarına destek olursanız o zaman engelleri kaldırmış olursunuz” dedi.

Engelli bireylere özel olarak nitelendirilen günlerin kutlamalarını doğru bulmadığını anlatan Kuyumcu: “Bir hak talebi savunuculuk gününün içini boşaltmanın yöntemi kutlamaya çevirmektir” ifadelerini kullandı.

Kuyumcu, konferansta engelli bireyler ile ilgili haber yazarken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden söz ederek: “Haberde engelli bireyin yaşadığı olayla ilgili kullanılan dilin engellinin şimdiki ve gelecekteki yaşamına nasıl etki edeceğine dikkat edilmeli. İncinip, onurunun kırılmasına sebep olmamalı. Engelli bireyde travma yaratabilecek başlık, ifade, görüntü kullanma olmamalı” şeklinde konuştu.

Yaşlılarla da iletişimin önemine vurgu yapan Kuyumcu: “Lütfen gidin onları dinleyin çünkü dinlenilmeye ihtiyaçları var. Dinlemek için değil anlamak için dinleyin” dedi.

Engelli bireylere yardım ederken iletişime çok dikkat edilmesi gerektiğinden bahseden Kuyumcu, engelli bir bireye önce ‘Size yardım etmemi ister misiniz? sorusu yöneltmek gerektiğini, bireyin “Evet” cevabı verirse “Peki nasıl yardım edeceğimi bana tarif eder misiniz?” diye mutlaka sorulması gerektiğini vurguladı. Kuyumcu, görme engelli bireylere yardım ederken nasıl davranılması gerektiğini uygulamalı olarak anlatmak için sahneye bir öğrenci davet etti.

Kuyumcu, konferans sonunda katılımcılara işaret dili pratikleri yaptırdı.

Programın sonunda Adem Kuyumcu’ya katılımından dolayı teşekkür edilerek çiçek takdim edildi.

(Haber: Zehra Aleyna Ünlü – İnci Aldemir)