Eğitim

KÜ'de iki ülkenin bağımsızlık hikayelerine ışık tutuldu

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen "Cumhuriyete Giden Yol: Tarihi Perspektiften Türkiye ve Kazakistan Örneği" başlıklı konferans, Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferans, Türkiye ve Kazakistan’ın Cumhuriyetleşme süreçlerini tarihsel bir perspektifle ele alarak, iki ülkenin bağımsızlık hikâyelerine ışık tuttu.

Abone Ol

Kazakistan Mangıstav Bölgesi Meclis Başkanı Janbırbay Mataev’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kazakistan’ın Mangıstav Bölgesi ve Karaganda Buketov Üniversitesi’nden gelen heyetlerin yanı sıra, üniversite akademik personeli ve öğrenciler katıldı.

Konferans, Kazakistan Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Söylemez gerçekleştirdi.

Kazakistan Mangıstav Bölgesi Meclis Başkanı Janbırbay Mataev’in Kazakistan’ın tarihsel gelişimi üzerine yaptığı konuşmada, iki ülkenin ortak tarihsel değerlerine dikkat çekti. Türkiye ve Kazakistan’ın tarih boyunca birçok ortak paydaya sahip olduğunu belirterek, bu güçlü kültürel ve tarihsel bağların önemine değindi. Ayrıca, her iki ülkenin bağımsızlık süreçlerinde karşılaştığı kritik dönemeçleri anlattı.

KONFERANS, İKİ ÜLKENİN BAĞIMSIZLIK HİKÂYELERİNE IŞIK TUTTU

Konuşmasında, Türkiye ve Kazakistan arasında akademik ve kültürel iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Mataev, Kastamonu Üniversitesi ile Kazakistan’daki üniversiteler arasında kurulacak yeni iş birliklerinin akademik ve bilimsel projeler açısından çeşitli fırsatlar yaratacağını ifade etti. Konferans, Türkiye ve Kazakistan’ın Cumhuriyetleşme süreçlerini tarihsel bir perspektifle ele alarak, iki ülkenin bağımsızlık hikâyelerine ışık tuttu. Janbırbay Mataev, Mangıstav Bölgesi olarak Türkiye ile olan iş birliklerinin devam edeceğini ve bu tür etkinliklerin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da pekiştireceğini belirtti.

Etkinliğin sonunda Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğinin önemine dikkat çekerek, Türkiye ve Kazakistan’ın tarihsel bağlarının akademik alandaki iş birlikleriyle daha da güçleneceğini belirtti. Üniversitenin Kazakistan’daki üniversitelerle ilişkilerin geliştirilmesi ve bilimsel projelere katkı sağlanması konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade ederken, katılımcılara teşekkürlerinin yanı sıra, Kazakistan Mangıstav Bölgesi Meclis Başkanı Janbırbay Mataev’e de konuşmaları için teşekkürlerini sundu.

Etkinlik, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.