Kastamonu Üniversitesi'nde 'intihal' iddiası Kastamonu Üniversitesi'nde 'intihal' iddiası

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4 büyüklüğündeki deprem, çevre iller kadar Kastamonu'yu da endişelendirdi. Depremin ardından Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya üzerinden önemli açıklamalarda bulundu ve olası riskler hakkında uyarılarda bulundu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kandilli Rasathanesi, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 23.20’de meydana gelen depremin merkez üssünü ve derinliğini duyurdu. Deprem, 7 kilometre derinlikte gerçekleşti ve çevre şehirlerde de hissedildi. Tokat Valisi Abdullah Köklü, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum rapor edilmediğini belirtti. Ekipler, AFAD, itfaiye, emniyet ve jandarmanın sahada aktif çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Prof. Dr. Osman Bektaş, depremin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Tokat, Çorum, Adana ve Mersin bölgelerindeki potansiyel risklere dikkat çekti. Bektaş, “Sulusaray-Tokat depremi, yıkıcı olmayan bir sarsıntıdır; ancak bu, 7 büyüklüğünden küçük depremler üretebilecek levha içi bir fay tarafından oluşturulmuştur. Tokat, Çorum, Adana ve Mersin bölgelerinde görülen orta büyüklükteki depremler, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın 7.8 büyüklüğündeki depremleriyle ilişkilidir” dedi.

Ayrıca, Bektaş, Mersin'deki depremin Doğu Anadolu Fay Sistemi'ne bağlı olduğunu ve Kuzey Anadolu Fay Sistemi'ni de etkileyerek Malatya, Adana, Mersin, Amasya, Çorum ve Tokat bölgelerinde levha içi depremlere neden olduğunu belirtti. Bu levha içi fayların, 7’den küçük depremler üretebileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Bektaş, daha önce İstanbul'da beklenen büyük depreme dair de önemli açıklamalar yapmış ve depremin ne zaman olacağına dair kesin bir tarih vermenin mümkün olmadığını belirtmişti. Şimdi ise, çevre illerdeki sismik aktivitelerin, Kastamonu gibi komşu illerde de risk oluşturabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Kaynak: İHA