Sağlık

Klinik Psikolog Bengü Dravor, kaygı bozukluklarına ışık tutuyor

Loading...

Abone Ol

BENGÜ SAMUT DRAVOR KİMDİR?
Uzman Klinik Psikolog Bengü Samut Dravor, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde aldığı İngilizce psikoloji eğitimi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde tamamladığı klinik psikoloji yüksek lisansı ile profesyonel bir geçmişe sahip. Kariyerine Hatay'ın İskenderun ilçesinde başlayan Dravor, çeşitli hastanelerde, özel eğitim kurumlarında ve kendi kliniğinde deneyim kazanmış. Evliliği sonrasında Kastamonu'ya yerleşen Dravor, Yeşilay'da bağımlılık alanında klinik psikolog olarak görev yapmış ve son bir yıldır kendi kliniğinde eşiyle birlikte danışanlara bireysel hizmet veriyor.

Günümüzde oldukça gündemde olan kaygı bozukluklarına odaklanan Dravor, pandemi sonrasında bu tür rahatsızlıkların artış gösterdiğine dikkat çekti. İlk yayınlarının konusunu bu önemli soruna ayırmak istediklerini belirten Dravor, kaygı bozukluklarının tanımından başlayarak izleyicilere bilgiler aktardı.

KAYGI BOZUKLUĞU NEDİR?
Dravor, kaygı duygusunun aslında hayatta kalmamızı sağlayan işlevsel bir duygu olduğunu belirtti. Ancak bu duygunun işlevsel seyirde olmadığı durumlarda kaygı bozukluklarının ortaya çıkabileceğini ifade etti. Bu bozuklukların altında yatan temel faktörün bir tehdit içermesi olduğunu vurgulayan Dravor, farklı alt başlıklara ayrılan kaygı bozukluklarının toplumsal, sosyal, ve özgül kaygı gibi çeşitli alanlarda görülebileceğini açıkladı.

Programda ayrıca, kaygı bozukluklarının günümüzde artmasının birkaç faktöre bağlı olduğunu belirten Dravor, psikoterapinin artan bilinirliğine rağmen, pandeminin etkisi ve teknolojinin yükselmesinin bu artışta etkili olduğunu söyledi. Özellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülen sosyal kaygı bozukluklarının bu dönemde daha belirgin hale geldiğini ifade etti.

"SPOR, DÜZENLİ UYKU, SAĞLIKLI YAŞAM KAYGI BOZUKLUKLARINDAN KORUR"
Dravor, kaygı bozukluklarına karşı çözüm önerilerini paylaştı. İlk olarak, ebeveynlerin kendi durumlarını fark etmelerini ve gerektiğinde profesyonel yardım almalılarını vurguladı. Erken müdahalenin önemine değinen Dravor, spor, düzenli uyku, sağlıklı bir yaşam tarzı ve fizyolojik sağlık faktörlerine dikkat etmenin de kaygı bozukluklarına karşı koruyucu olabileceğini belirtti.

Programın sonunda, uzman seçerken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Dravor, uzmanın eğitim ve deneyimini sorgulamanın önemini şu ifadelerle vurguladı:
“Danışanların görüştükleri uzmanların eğitimlerini sorgulamasını istiyorum. Mesela  birçok yaşam koçu türedi bu aralar.  Bu noktada danışanlar uzmanlara; 'hangi üniversiteden, hangi bölümün mezunusunuz' diye sormaktan çekinmesinler ya da psikoterapi eğitimi aldınız mı gerçekten yoksa sadece bunu bir ticaret amaçlı mı kullanıyorsunuz?' diye sorsunlar. burada lütfen bireyler hiç çekinmeden uzmanı ve aldığı eğitimleri sorgulasınlar isterim, böylece gerçekten yarar sağlamış olurlar ve o zaman kıymetli olmuş olur.”