Karadeniz’de başlayan ve özellikle Samsun’dan Sarp’a kadar uzanacak hızlı tren projesine onay çıkarken, Kastamonu bu projelerden tamamen dışarıda bırakıldı. Kastamonulular, çevresindeki illere yatırımlar artarken Kastamonu’ya neden aynı önemin verilmediğini sormaktan geri durmuyor.
“HIZLI TREN GECİKİR, BELKİ HİÇ GELMEZ”
Uraloğlu, Karadeniz’in ulaşım altyapısını iyileştirmek amacıyla Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize-Artvin-Sarp hattını kapsayan hızlı tren projesine onay verildiğini açıklarken, Kastamonu’ya değinmedi. Bu projenin 2025 yılı içerisinde projelendirilip daha sonra yapım aşamasına geçeceği belirtilirken, Kastamonulular şehirlerinin bu planın tamamen dışında tutulmasına tepkili.
2053 yılına kadar tamamlanması beklenen ve tüm Türkiye'yi saracak hızlı tren ağının da Kastamonu’yu kapsamaması, şehirdeki beklentileri boşa çıkarmıştı. Komşu iller Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon gibi merkezler yatırımlarla geliştirilirken, Kastamonu’nun şehir içi ve bölgesel ulaşım çözümlerinden yoksun bırakılması büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor.
TASARRUF TEDBİRLERİ BAHANE Mİ?
Kastamonu’daki stat gibi projelerin “tasarruf tedbirleri” kapsamında beklemeye alındığı bilinirken, Doğu Karadeniz bölgesindeki yatırımlara tam gaz devam ediliyor. Örneğin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’a stadyum büyüklüğünde bir spor eğitim merkezi müjdesi vermesi ve Batum’a kadar uzanacak hızlı tren hattının projelendirilmesine hız verilmesi, Kastamonu’ya yeterli yatırım yapılmamasının bir tercih meselesi olduğunu düşünülmesine neden oluyor.
BU NE YAMAN ÇELİŞKİ?
Kastamonulular ise özellikle ulaşım gibi temel altyapı sorunlarının çözülmesi için adım atılması gerektiğini savunuyor. Kastamonu’ya yapılacak bir hızlı tren hattının hem ekonomik kalkınmaya hem de şehrin turizm potansiyeline katkı sağlayacağı düşünülürken, projelerin dışında bırakılması çelişkili bir durum yaratıyor.
KASTAMONU YALNIZ BIRAKILIYOR
Tarihî ve kültürel mirasıyla öne çıkan Kastamonu, uzun zamandır hak ettiği yatırımı alamamaktan yakınıyor. Güzide bir şehir olan Kastamonu’nun altyapı projelerinde göz ardı edilmesi, sadece şehirdeki vatandaşların değil, akademisyenlerin, şehir plancılarının ve sivil toplum kuruluşlarının da eleştirilerine neden oluyor. Kastamonu’ya hak ettiği değer verilmediğini savunan Kastamonulu vatandaşlar, hem yerel hem de ulusal yönetimden daha fazla destek bekliyor.
KASTAMONU KİMSESİZ Mİ?
Kastamonu’nun sahipsiz olmadığını göstermek ve şehirde yaşayan binlerce kişinin sesini duyurmak için kamuoyunun dikkatini bu duruma çekmek gerekiyor. Vatandaşın sorusu net: Kastamonu kimsesiz mi?
(Serkan KEBECİOĞLU)