Bu kapsamda Kastamonu’nun kıyı kesimlerinde bulunan ve doğal olarak ormanlık alanlarda yetişen kestane ağaçlarındaki zararlıya karşı biyolojik mücadele kapsamında Kestane Gal Arısı’nın larvalarını yiyerek beslenen ve laboratuvar ortamında çoğaltılan ‘Torymus sinensis’ler doğaya bırakılmaya devam ediliyor. Türkiye’de ilk olarak 2014 yılında Yalova ile Bursa’da görülen Kestane Gal Arısı, 2021 yılında Kastamonu’da Kestane ormanlarında ilk kez görülmeye başlandı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ağaçlarının tomurcuklarına yumurta bırakarak çiçek açmasını engelleyen ve zamanla ağaçları tamamen kurutan Kestane Balı, Kestane Meyvesi ve Ağaçlarının gelişimine olumsuz etkisi olan Kestane Gal Arısı mücadelesi için ilk aşamada Cide Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuvarında Kestane Gal Arısı ile beslenen ‘Torymus sinensis’ üretimine başlandı.
Yapılan açıklamada: “Laboratuvar ortamında erkek ve dişi olarak çoğaltılan Torymus sinensis’ler, Bölge Müdürlüğü’ne ait ormanlarda zarar gören kestane ağaçlarının dallarındaki yaprakların üzerine bırakılan 'Torymus sinensis'ler sayesinde Gal arıları ile biyolojik mücadele artırılacak olup ağaçlara verdiği zarar en aza indirgenecektir. 2022 yılında Kastamonu ili Cide ilçemizde kurumumuz tarafından kurulan laboratuvarımızda 600 adet ‘Torymus sinensis’ üretilerek doğaya salınmıştır. 2023 yılında yine Cide laboratuvarında üretilen 950 adet ‘Torymus sinensis’ Cide ilçemiz ormanlarına bırakılmıştır. 250 adet ‘Torymus sinensis’ üretilmiş ve Ormanlarda zarar gören ağaçlara hafta başında bırakılacaktır. 2023 yılında zararlının etki ettiği alanların artması üzerine Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından üretilen 1050 adet ‘Torymus sinensis’ getirilerek Bozkurt Orman işletme Müdürlüğü Kestane ormanlarına bırakılmıştır” denildi.