Tuvalet temizliği ve kum miktarı, kedi bakımında dikkat edilmesi gereken konulardır. Kum miktarına dikkat edilmeyen ve düzenli temizliği yapılmayan kum kapları, kedinizin tuvalete çıkma alışkanlığını olumsuz etkileyerek idrar yolu enfeksiyonlarına, bakteri ve parazitlerin artmasına sebep olur. Ayrıca, kedinizin davranışlarını etkileyerek tuvaletini dışarı yapma gibi alışkanlıklar kazanmasına ve tuvaleti geldiğinde stres, sinir gibi duyguları hissetmesine yol açar. Bu yüzden, kedi tuvaletine konulan kum miktarı ve temizliği göz ardı edilmemesi gerekir.
Kedi tuvaletine, kedinizin boyutu, alışkanlıkları, kumun türü ve kabın büyüklüğü gibi faktörler çerçevesinde kum miktarı belirlenerek konulmalıdır. İdeal miktar, kedinizin rahat hareket edebilmesi, kazma işlemini yapabilmesi ve idrarın kum tarafından yeterince emilebilmesi için 7 cm kalınlıkta tabaka oluşturacak şekilde kum eklenmesi gerekir. Kabın boyutlarına göre ortalama 3-5 litre arasında kuma denk gelir. Bu miktar tek kedi tarafından kullanılan tuvaletler için geçerlidir. Daha fazla kedisi olan kedi sahiplerinin daha fazla kum eklemesi, kumun uzun süre temiz kalmasını sağlar. Ayrıca kötü kokuların önüne geçmek için kokusuz kedi kumu ve temizliğin kolaylaştırılması ve fazla kumun çöpe atılmasını önlemek için topaklanan kedi kumu kullanımı önerilir.
Kedi Kumu Kaç Günde Bir Değiştirilmelidir?
Kedi kumunun değiştirilme aralığı, kumun türüne ve kedinizin davranışlarına ve tuvalete çıkma alışkanlıklarına göre değişir. Topaklanan kedi kumu, daha uzun ömürlüdür. 15 ile 20 gün arasında kullanılabilir. Kokusuz kedi kumu, yapı olarak daha kristalize yapıdadır. Kokuyu önleme için idrarı emer. Bakteri oluşumunu önlemek için daha sık değiştirilmelidir. Maksimum 10 günde bir değiştirilmelidir. Birden fazla kedinin kullandığı kaplarda bu süreler daha da kısalır.
Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?
Kedi kumunun temizlenmesi, kedinizin tuvaletini hijyenik ve sağlıklı tutmak için oldukça önemlidir. Topaklana kedi kumu kullanıyorsanız, idrar ve dışkıların kürek yardımıyla alınması, temizliğini kolaylaştırır. Kumu tamamen değiştireceğiniz zamanlarda kabın içinde ki tüm kum boşaltılır ve kap güzelce yıkanarak dezenfekte edilir. Kimyasal temizleyiciler kullanmak kedinizin sağlığını olumsuz etkiler. Bu yüzden kullanmaktan kaçının. Kokusuz kedi kumu tercih ediyorsanız, temizlik sonrasında taze kum ekleyerek kötü kokuların tekrar oluşmasını uzun süre engelleyebilirsiniz.