İlçeler

Kavaklıgil'den DSİ'ye tepki: "Vebali ahirette sizin boynunuza"

Kastamonu’da İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) 2024 yılı 3. toplantısında konuşan Tosya Belediye Başkanı Kavaklıgil konuşmasında DSİ 23. Bölge Müdürü Yasin Devrim'e tepki gösterdi.

Abone Ol

Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil; "Tosya'nın içme suyu havzasının üst bölgesinde bir alabalık tesisi için su tahsisiyle alakalı bir problemle karşı karşıya kaldık. 3,5 aydır bizim Gecemiz gündüzümüz Tosya'nın içme suyu. Tosya 40.000 nüfuslu bir ilçe. Geldiğimiz günde suyunun yüzde 80'ini kuyulardan basan yaklaşık yüzde 20-25'ini de şehre indiren ortalama aylık 850 bin TL ödeyen bir belediyeyiz.

İlçemizde o yörenin en çok suyunun bulunduğu alanda Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Genel Müdürlüğümüz 2021 yılında yapmış olduğu çalışmalar neticesinde içme suyu yeraltı barajı yapma noktasında bir karar kıldı. Ayrıca bu bölgenin üst tarafında sulama suyu olarak kullandığımız bir de Kösem Göleti diye tabir ettiğimiz alanımız var. Bununla birlikte 2021 yılında başlayan içme suyu yeraltı barajı 2022 ortalarında bitti ve biz de sevindik. O dönemin bölge müdürüyle ve arkadaşlarımızla istişare ettik bir problemimiz vardı suyun kalitesi çok iyi ama su da aşırı derecede kireç vardı. Bir de bununla birlikte kireci kırabileceğimiz tarzda basit arıtma diye adlandırılan bir arıtma tesisi içme suyu yeraltı barajının 1 kilometre alt tarafına inşa ettik. Tesisten alacağımız su ve o bölgeden aldığımız sularla beraber Tosya'nın içme suyunu problemini belki 25-30 sene herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımız bir tesis oluşturmuş olduk. İçme suyu yeraltı tesisimizde yeraltı barajımızda yaşadığımız bazı problemlerden ötürü yüzde 50, yüzde 60 kapasite ile tesisimiz çalışmaktadır. İnşallah o sıkıntıları da gidereceğiz."

"Yalnız 3 buçuk ay önce içme suyu yeraltı barajını yaklaşık 2 km uzaklıkta içme suyu hasılat tesisimizin yaklaşık 3 metre kilometre uzaklıkta Devlet Su İşleri tarafından 118 litre saat alabalık tesisi su tahsisi işi gerçekleştiriyor. İlçe Kaymakamının haberi yok, Belediye Başkanının haberi yok, o köyün muhtarının haberi yok, Özel İdare'nin haberi yok, Orman Bölge Müdürlüğü'nün haberi yok, hiçbir kurumun haberi olmadan bir tahsis gerçekleştiriliyor. Silsileyi ve düzeni bozmamak için başta Bölge Müdürlüğümüze Sayın Valimize Genel Müdürlüğümüze, Genel Müdür Yardımcılarına kim varsa herkese durumumuzu izah ettik. Herkese üslubunca bu şehrin içme suyundan daha kıymetli neyin olabileceğini sorduk, sonuç hüsran. Gittik gittik geldik kapıları aşındırdık Sonuç hüsran.  Hepinize soruyorum şehrin içme suyundan daha ehemmiyetli nedir? Buraya bir tesis kurulur, bu ülkenin geleceği ile ilgili bir madde üretilir, Tosya Belediye Başkanının hiç sesi çıkmaz. Ama ilçede bir Alabalık Tesisi var. İkinci bir alabalık tesisi ile beraber içme suyuna riske atmak hangi akılla beraber ortaya çıkar sizin vicdanınıza bırakıyorum. "

Kavaklıgil konuşmasında DSİ 23. Bölge Müdürü Yasin Devrim'e tepki gösterdi. Kavaklıgil; "Sorum Bölge Müdürlüğümüze! Hangi sebep, 40 bin nüfuslu bir ilçenin suyunu tehlikeye atmaya değer? Eğer bu işte bir siyaset varsa kiminle ne şekilde görüştüğünü de biliyorum burada konuşmam uygun olmaz. Seçimi sonucu 40 bin nüfuslu bir ilçede yaşayan vatandaşlardan çıkartılamaz. 3 Daire Başkanlığı bir yazı göndermiş. Yazıda; Alabalık tesisine giren su kalitesinde çıkması için bir arsa tesisi yapılması öneriliyor. Çevre İl Müdürümüz burada, diğer kurum ve kuruluşlarımız burada. Ben 40 bin nüfuslu bir ilçenin Belediye Başkanıyım. Biyolojik arıtma ile işletilebilecek kabiliyet ve kapasite bütçem yok küçük işletme olarak geçen bir alabalık tesisi bu işletmeyi nasıl yapacak. Karabük arıtma tesisini, Devlet Su İşleri yaptı. İl Belediyesi işletemedi. Çok büyük maliyet ve yatırımlar gerektiriyor. Bu tahsisin neden ithal edilmeyip hala sürüncemede bırakıldığını bana açıklayın. Eğer bu sorun ve problem çözülmezse şunu hiçbir zaman unutmayın: Bu 40 bin nüfuslu ilçenin vebali öbür dünyada ahirette sizin boynunuza asılı kalacak"


DSİ 23. Bölge Müdürü Yasin Devrim konu üzerine şunları söyledi; "Konuyla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'müzden  tahsisle alakalı bir talep geliyor. Bu talep üzerine, bizdeki veriler doğrultusuna göre kurum görüşümüzü Genel Müdürlüğümüz tarafından su tahsisi yapıldı. 2013 yıllarında tüm belediye başkanlıklarımızda kaynak sularınızı içme sularınızı koordinatı bildirilsin diye bir yazı mevcut. Bazı Belediyelerimizden dönüş oluyor, ama maalesef Tosya Belediyemizden dönüş olmuyor. Tosya Belediyesi'nden dönüş olmadığı için bu kaynakla alakalı tahsis genel müdürlüğümüz tarafından yapılıyor. Belediye başkanımızın 3 ay önce görüşmesinden sonra Genel Müdürlüğü'müze bu durumu bildirdik. Genel Müdürlüğü'müzden gelen cevabı Başkanımız zaten söyledi. Çevre yönüyle ya da atık yönüyle ilgili bir sıkıntı olursa tahsis iptal edilir."