Gündem

Kastamonu'nun karnesi çıkarıldı!

Dr. Müge Çağlayan tarafından hazırlanan doktora tezi, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Düzce, Bolu ve Sinop'un verilerini inceleyerek, bölgedeki atık yönetimi sorunlarını gün yüzüne çıkardı.

Abone Ol

Dr. Müge Çağlayan’ın Bartın Üniversitesi’nde hazırladığı doktora tezine göre, Batı Karadeniz illerinde kişi başına düşen günlük atık miktarı Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye ortalaması 1,03 kg iken, Bartın 1,87 kg ile en yüksek atık oranına sahip. Diğer iller ise şu şekilde sıralandı: Karabük 0,71 kg, Kastamonu 0,86 kg, Zonguldak 0,89 kg, Düzce 0,93 kg, Bolu 1,11 kg ve Sinop 1,24 kg. Bartın, nüfusu düşük olmasına rağmen en fazla atık üreten il olarak dikkat çekiyor.

GERİ DÖNÜŞÜM VE SIFIR ATIK UYGULAMALARI

Geri dönüşümde Karabük en çok atık gönderirken, Düzce en az atık gönderen il oldu. Hiçbir il ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplamıyor. Sıfır atık projesinde en fazla atık toplayan il Bolu olurken, sıfır atık eğitimi konusunda Bartın, nüfusunun %21,94'üne eğitim verdi.

ATIK ENDEKSİNDE BATI KARADENİZ’İN DURUMU

Hazırlanan atık endeksine göre, Karabük 28., Düzce 39., Bolu 47., Zonguldak 50., Kastamonu 53., Sinop 66. ve Bartın 67. sırada yer aldı. Bu veriler, bölge illerinin atık üretimini azaltma ve sıfır atık politikalarını geliştirme konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ortaya koyuyor.