Hikmet Erbilgin’den kreşleri kapatma kararına sert tepki! Hikmet Erbilgin’den kreşleri kapatma kararına sert tepki!

CHP Kastamonu İl Genel Meclis Üyesi ve Grup Başkanı Recep Akgül, Kasım ayı meclis toplantısında konuştu. Akgül: “Kastamonu’nun iktidarın gözünde değeri yok” dedi.

İl Genel Meclisi kasım ayı oturumları İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü Başkanlığında devam etti. Yapılan oturumda İl Özel İdaresi’nin Bütçeleri meclis üyelerinin oylarına sunuldu.

Yapılan oturumda İl Genel Meclisi İl Özel İdaresi’nin 2025 yılı Gelir Bütçesi, 2025 yılı Gider Bütçesi, 2025 yılı Finansman Bütçesi ve 2025 yılı Kararnamesi madde madde oylandı.

CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanı Recep Akgül toplantıda; “Kastamonu İl Özel İdaremizin "2025" yılı bütçesi 1 milyar 906 milyon TL olarak meclisimize sunuldu. AK Parti iktidarı tarafından 20 ilçedeki bin 54 köye ve 9 bin 837 kilometre yol ağına layık görülen bütçe işte bu kadar. Köy başına bir yılda yalnızca 1 milyon 808 bin lira düşüyor. Komşu illerimiz Çankırı'da köy başına 2 milyon 65 bin, Çorum'da ise 2 milyon 158 bin TL düşüyor. Yine 2025 yılı bütçesi açıklanan Tokat'ta köy başına 2 milyon 936 bin, Kütahya'da 3 milyon 82 bin, Nevşehir'de ise köy başına tam 7 milyon 738 bin TL düşüyor. Yanlış duymadınız. Tam 7 milyon 738 bin TL. Değerli Meclis Üyeleri. Rakamlar yalan söylemez. Kastamonu'nun iktidarın gözündeki değeri işte bu kadar. Köy başına 1 milyon 808 bin lira. Ayrıca 'Kastamonu bir turizm şehri, bu şehrin geleceği turizmde' diye her yerde dile getiriyoruz. Ancak bütçeyi incelediğimizde İstiklal Yolu bakım onarım gideri ile Merkez Kasaba Köyü cami hamamı ve pazar içi hamamı restorasyon işleri içinde yine 1000'er lira iz ödenek uygun görülmüş. 170 kilometre sahil uzunluğu, Ilgaz'ı ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Kastamonu'da turizminin bu bütçede olmadığını gözler önüne sermektedir. Ayrıca Özel İdare'nin 2025 yılı bütçesinde yol bakım ve onarım giderleri için 100 milyon TL, yol yapım giderleri için 199 milyon TL ve köylere beton parke yapımı için ise 30 milyon TL'lik bir ödenek tahsis edilmiş. Bu ödenekle 9 bin 837 kilometre yol ağına sahip Kastamonu'da yalnızca 87 kilometrelik yol yapım çalışması yapılması ön görülmektedir. Bu bütçenin yeterli olup, olmadığını siz değerli meclis üyelerinin taktirine bırakıyorum. Şimdi soruyorum sizlere. Türkiye'nin en zorlu coğrafyalarından birinin, en uzun köy yol ağına, Sivas'tan sonra en fazla köy sayısına sahip ilin üzerine kar-kış ve yıllarca ihmal edilmişliği eklediğinde kırsala ayrılan bütçesi bu kadar mı olmalıydı? Evet yıl içerisinde gerekli olduğu taktirde bütçeye takviye yapılabileceğini söyleyebilirsiniz. Ancak yine de 20 ilçede bin 54 köye hizmet götürecek olan bu bütçe 22 yıldır AK Parti iktidarı ne istediyse vermiş olan Kastamonu'nun hakkı olan bir bütçe değildir. Kastamonu yine iktidardan hak ettiği değeri görmemiştir. Bu bütçede, bütçenin esas sahipleri olan köylerimiz, emekçilerimiz yok. Çünkü 21'nci yüzyılda hala elektriği, interneti olmayan, telefonu çekmeyen köylerimiz var. Kar yağdığında aylarca şehre, hastalandığında hastaneye ulaşamayan köylülerimiz var. Değerli Meclis Üyeleri sizlere tekrardan sesleniyorum. Kendimizi kandırmayalım. Bu bütçe köylülerimizin sorunlarını çözmez, çözemez. Bu bütçeyle Kastamonu'ya hak ettiği hizmeti sunmamız, köylerimizi ayağa kaldırmamız mümkün değildir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Kastamonu'muzun ve Kastamonuluların haklarını savunarak adil, eşit ve daha güzel bir gelecek için kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“BU BÜTÇEYİ YAPARKEN YÜZDE 44 ORANINDA ARTTIRARAK BİR HESAPLAMA YAPILDI”

Milliyetçi Hareket Partisi İGM Grup Başkanı İlhan Bozahmetoğlu İSE; “2025 yılı bütçesini yapıyoruz. İlk gündeme geldiğinde, bütçenin yetersizliği konusunda biz de taşıdık ve ben orada da bu ifadeyi kullandım. Hatta bu bütçenin, yani 2 milyarın daha fazla üstünde olması gerektiği konusunda. Fakat, burada biz bir tahmini bütçe yapıyoruz. Ve bu bütçeyi yaparken de yüzde 44 oranında arttırarak bir hesaplama yapıldı. Ve bu yapılan bütçede Gelir kalemiyle ilgili İl Genel Meclisimizin tasarrufta bulunamayacağı konusunda bilgi verildi yetkililer tarafından. Tabi bu Kastamonu’n hak ettiği bir şey değil. Ama bu genel kanunlarla belirlenmiş bu durum. Bu konuyu biz en az 7-8 yıldır gündeme taşıyoruz. Bu konunun kökeni 1997'li ve 2005'lere dayanan bir konu. Köy Hizmetleri Özel İdare'ye 2005 yılında devredildi. Bundan önce bir çalışma yapılmış. Ve bu çalışma neticesinde ilk özel idare ve belli yerlere kanun tasarısı hazırlanmış. Fakat bu kanunlaşmadığından dolayı biz ayrılan paylarla bütçe veriliyoruz. Bunları belirlemesindeki kıssasın da özü Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde Büyükşehirlerin idare ettiği nüfusun yüzde 78, normal belediyelerin yüzde 15, il İdarelerinin de yüzde 7 olması. Esası alınarak bütçeden pay veriliyor. Bu konuyu biz her gittiğimiz platformda, her türlü yapılan görüşmelerde gündeme taşıyoruz. Çünkü gelen paylardan yapılan hizmet vatandaşa para tanıtma şeklinde değil. Nüfus kriteri esas alınarak veya çok büyük ağırlıkla alınarak dağıtılan bir paralar gerçekten hizmetlere dört dörtlük vermenin şansımız yok” dedi.

“BÖLÜNMÜŞ KÖYLERE SAHİP BİR MEMLEKETİZ”

İlhan Bozahmetoğlu konuşmasının devamında; “Tabii burada büyükşehirler idareleri kendilerine ele alma noktalarına göre hareket ediliyor. Şu anda ağırlıkta Cumhuriyet Halk Partisi'nin elinde olan büyükşehirlerimiz var ve payları çok büyük paylarla oraya giriyor. Şimdi bu payların daha adaletli olabilmesi için coğrafi yapıya yol ağına çalışma alanlarına göre yeniden hesaplanması gerektiği yönünde bir çalışmayı biz kendi partimize de teklif ettik genel merkez boyutunda. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu yönde çalışmaları var. Tabii bu konuyu bu şekilde gündeme taşıyınca Cumhuriyet Halk Partisi'nin bakışı ne olacak bilmiyorum. Yani bizim çoğunluğumuz oralarda diye bir şeylere para bu konunun devam etmesi yönünde tasarruflar olur mu bilmiyorum. Ama esasında buna böyle bakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin şartları belli ve çok büyük bir yol ağına ve gerçekten hizmetimizin ulaşması noktasında çok bölünmüş köylere sahip bir memleketiz Kastamonu olarak. Bir pozitif ayrımcılığa ihtiyacımız var. Bunu biz kabul ediyoruz. Zaten kimsenin hale gittikçe yeterli demiyor. Ama burada Kastamonu yapmak iş değil bu esasında. Türkiye'de özel idare veren yani bu şekilde özel idareyle idare edilen illere bir kapıştık olduğu esası bu. Bu konuyu hep el birliğiyle el almamız lazım. Bunu siyasi konu olarak bir memleket meselesi olarak ele almamız gerektiğini düşünüyorum. Evet yani senede 80-100 kilometre ile on bin kilometre yolu yapmak bugün neredeyse imkansız yani 50-100 yıllar olacaktı. Çünkü yeni tahammülleriyle imkansız. El birliğiyle bu işin altından kalkabileceğimizi inanıyorum. Özel idaremizin bir mastır planı olmaması da çok büyük bir kayıp. Biz bu konuyu önemsiyoruz. Planlama doğru olmak zorunda” ifadelerine yer verdi.

Editör: Mehmet Salman