TV366 ekibine özel açıklamalarda bulunan Tuğra Taş Baskı İşyeri sahibi Seval Bahadır Koç ve Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü Doktora Öğrencisi Kader Aydın Özel, bu benzersiz sanatı ve çalışmalarını ekibimizle paylaştı.

Seval Bahadır Koç, 8-9 yıldır tutkuyla uğraştığı taş baskı sanatını, özveriyle sürdürdüğünü belirtiyor. Halk Eğitim Merkezi'nde aldığı kursun ardından kendi atölyesini kuran Koç, Tuğra Taş Baskı İşyeri'ni hayata geçirdi. İşyerinin adı Tuğra sadece bir imza değil, Seval Bahadır Koç'un kendisini ifade ettiği bir sanat eseri.

kastamonu taş baskı (3)“TAŞ BASKI SADECE BECERİ DEĞİL, AYNI ZAMANDA SEVGİ VE TUTKUDUR”

Taş baskının sadece beceri değil, aynı zamanda sevgi ve tutku gerektirdiğini vurgulayan Koç, müşteri taleplerini karşılamak için özel dersler verdiğini ve her motifte müşteri isteklerine uygun tasarımlar ortaya çıkardığını ifade ediyor. Tuğra Taş Baskı İşyeri, sadece sofra bezleri değil, ev tekstili ve kıyafet üzerine de birbirinden özgün ürünler üretiyor.

kastamonu taş baskı (4)ÖZEL;” TAŞ BASKI AKADEMİK LİTERATÜRDE YERİNİ ALDI”

Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü Doktora Öğrencisi Kader Aydın Özel de yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “8. Uluslararası Türkçe Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresine katılacaktık. Danışman hocam, Doçent Doktor Ayşegül Karakelle ile birlikte bir çalışma hazırlığındaydık. Bu çalışma çerçevesinde Geleneksel Kastamonu Taş Baskısı üzerine bir araştırma yapma ve bununla ilgili hem makale hem de sergiye katılmak için bir hazırlık içerisindeydik. Bu bağlamda Seval Hanım'la irtibata geçtik. Kendisini bulmam öyle kolay olmadı. Ama kalitesinden ötürü çok yoğun bir şekilde insanlar doğru adresin ora olduğunu söylediler ve ben bu şekilde kendisini buldum. Kendisiyle bir röportaj yaptım, birkaç gün sürdü çünkü hem fotoğraf çekimleri hem video çekimleri, ses kayıtları gerekli bütün detaylara hakim olup o şekilde hazırlamak istedik. Bütün hazırlıkları tamamladıktan sonra kongrede 2022 Temmuz ayında kongrede bir sunum hazırladık. Biz bu sunumu gerçekleştirdik. Ardından kongre özeti olarak akademik literatürde yerini aldı. Aynı zamanda da biz bununla ilgili bir tane de sergiye görsel çalışması hazırladık. Kastamonu Geleneksel Taş Baskısı motifini günümüz güncel sanatıyla birlikte birleştirip bir tane tuval çalışması yaptım. Bu çalışmada yine uluslararası kongrede sergilendi. Şu anda bunun dışında yaptığımız röportajın dokümanları ve literatür bilgilerini de biz yine bir akademik makale de birleştirerek uluslararası düzeyde bir dergide yayınlama hazırlığındayız.”

Terziler Odası Başkanlığı tarafından ödüle layık görülen Seval Bahadır Koç ve Kader Aydın Özel, Tuğra Taş Baskı'yı sadece bir geleneksel sanat olarak değil, aynı zamanda modern sanatın da bir parçası olarak yaşatma hedefinde..

‘Azdavay şapkaları’ yeniden tasarlandı ‘Azdavay şapkaları’ yeniden tasarlandı

kastamonu taş baskı (2)

Editör: Banu Türkmenoğlu