Yönetmenliğini ve senaryosunu Mustafa Yıldırım'ın, bilimsel danışmanlığını ve sunuculuğunu Prof. Dr. Şahin Yıldırım'ın, görüntü yönetmenliğini ise Murat Sevimay'ın üstlendiği "Karadeniz Arkeolojisi" belgeselinin Kastamonu Arkeolojisi bölümü bu hafta izleyiciyle buluşacak. Belgeselin Kastamonu bölümü, 22 Ocak 2025 Çarşamba günü saat 20:00’de Tarih TV ekranlarında yayınlanacak.
Kastamonu Kent Müzesi yöneticisi arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu’nun da katkılarıyla hazırlanan bu bölüm, Kastamonu arkeolojisini televizyon ekranlarına taşıyacak.
KASTAMONU'NUN TARİHİ EKRANLARA TAŞINIYOR
Belgesel, Kastamonu bölgesinin ilk sistemli bilimsel kazılarından elde edilen çarpıcı buluntuları izleyiciye tanıtacak. Delibeyolu sırtında bulunan kaplar ve boğa ritonlarına ait boynuz parçaları, Kastamonu yöresindeki en erken yerleşim alanlarının yerleşim tarihine ışık tutacak.
Sumut kültürleri ve Kent Kalesi, Kastamonu’nun 2600 yıllık bir kültürel katmanlaşmanın merkezi olduğunu ortaya koyuyor. Belgesel, Batı Karadeniz'in arkeolojik zenginliklerini çarpıcı bir biçimde gözler önüne sererken, bölgede yapılacak gelecekteki çalışmalara da ışık tutacak.
KASTAMONU'NUN MÜTHİŞ COĞRAFYASI DA EKRANLARDA KENDİNE YER BULACAK
Belgeselde, Kastamonu’nun doğal ve kültürel hikayelerine de yer veriliyor. Ilgaz Dağları'nın 2 bin 500 metre yüksekliğinden Karadeniz'in sıfır rakımına uzanan coğrafyası, bölgenin barındırdığı zenginlikleri izleyiciye aktarmakta önemli bir rol oynuyor. Pompei Polis ve Aflagon gibi tarihi merkezlerin de ele alındığı bölüm, Karadeniz’in kültürel stratigrafisine derinlemesine göz atacak.