Kastamonulu Üç Yazardan Üç Kitap

Abone Ol

1.Dr Aslıhan Keleş Kurtoğlu:  Çocuk Edebiyatı ve Bilişsel Gelişim Üzerine…
2.Öznur Aydın: Kadınkız…
3.Muhittin Göksoy: Toprak Ana Kamile…

Benim hayatım bellidir, işim evim ve memleketimizin doğasında geçer. İşim de fotoğraf makinemle dağda bayırda, evimde bilgisayarımın başında olurum. Fırsat bulup masama oturduğumda ise her zaman gözümün önünde olan sabit eşyalarım vardır. Tabi ki en önemlisi Fotoğraf makinem, bilgisayarım ve torunlarımın fotoğrafları bir de kitaplarım olur.

Çeşitli yayınlar özellikle de Kastamonu ile ilgili yayınlar kitaplar ilgi alanımdır.

1.Kitap: Dr Aslıhan Keleş Kurtoğlu’dan “ Çocuk Edebiyatı ve Bilişsel Gelişim Üzerine”

Şimdi masamda okuduğum üç kitap var.

İlki; yazarı Kastamonu’da yetişen Abdurrahman Paşalı, kızım Dr. Aslıhan Keleş Kurtoğlu’nun  “Çocuk Edebiyatı ve Bilişsel Gelişim Üzerine” yazdığı kitap. Özellikle edebiyatımızın bu az bilinen alanında önemli bir eser vermiş.

Kitabının sunuşunda; Bilindiği üzere eski çağlarda yetişkinlerden ayrılmayan “çocuk”, pedagojinin gelişmesi ve ebeveynliğin dönüşümü ile birlikte artık hayatlarımızın merkezinde.

Hacettepe Üniversitesinde tamamlamış olduğum yüksek lisans tezinin kaynaklık ettiği bu çalışmada, çocuk edebiyatının yetişkin edebiyatından farkını ortaya koymayı hedefleyerek çocukların bilişsel düzeylerine uygun edebiyat ürünlerinin izini sürmeye gayret ettim. Bunun için çocuklarda dil gelişimi, cinsiyet algısının gelişimi, değerler, okuma süreçlerinin aşamaları gibi hususlara temas ederken tür olarak çocuk romanlarına ağırlık verdim.

Psikoloji, nöroloji ve çocuk gelişimi üzerine çalışan kuramcıların değindiği esasları; dünya edebiyatında ve bizde “Çocuk Edebiyatı”nın tarihsel sürecini irdelerken bir yandan da bir eseri çocuğa okurken/ önerirken nelere dikkat edilebileceğine cevap aradım.

Ortaya çıkan bu ürünle çocuk zihnini, çocukların farklı yaşlarda dünyayı nasıl anlamlandırdıklarını öğrenmek; bilişsel gelişimlerini desteklemek için dilerim ki bir katkı sunmuş olurum.” diyor.

Biz de Çocuk edebiyatı alanında öğretmenlere, ebeveynlere ve araştırmacılara katkı sunacağını düşündüğümüz eserin bilim ve yazı dünyasına hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

2. Kitap: Öznur Aydın’dan  “Kadınkız…”

İkinci kitabımız “ çocuk olmadan kadın olanların hikâyelerinin anlatıldığı bir kitap. Yazarımız “Sesimi kendim bile duyamıyorum” diyenlerin sesi olmak için yazdığını ifade ediyor.

Öznur Aydın; Kastamonu İli Devrekâni İlçesi Tekkekızıllar köyünde 1978 yılı Şubat ayında Ev hanımı bir anne ile Öğretmen bir babanın ilk çocuğu olarak dünyaya geliyor.

Lise Eğitimimi İstanbul’da tamamladıktan sonra 1997 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesinde Memur olarak göreve başlayan Öznur Aydın,  Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümünü bitirip, 2018 yılından itibaren de Kastamonu İl Özel İdaresinde Şef olarak görev yapmaya başlar.

İki çocuk annesi olan yazarımızın annelik hassasiyetini yazdığı satırlarda bulabiliyoruz.

Kitapta birçok kadının kızın yaşadığı olaylar bir bütünlük içinde kısa çarpıcı hikâyelerle anlatılıyor. Bazen yok artık dediğimiz öykülerin gündüz kuşağında tvlerde 3.sayfa haberlerinde gördüklerimiz yanında çok da masum kalıyor.

Akıcı meraklandırıcı bir solukta okuduğum bir kitap olmuş. Bol okuru olan bir yazarlık hayatı diliyoruz.

 3. kitap Muhittin Göksoy’dan “Kamile’ye mektuplar…”

Toprak Ana Kamile… “Sevgi emekle sulanırsa sevdaya dönüşür”

Muhittin Göksoy Hanönü Yenice köylü emekli bir öğretmen. İlk kitabı “ Bizim Köyden öte yol yok” da çocukluğunu, yaşadıklarını, öğretmenlikteki yaşadıklarını anlatmıştı.

Bu kitapta ise, bir ömrü birlikte paylaştıkları eşi Kamile’nin 2009 da ölümünün ardından ona hitaben yazdığı 170 mektup var.

Her mektup, yitirilmiş ama anısı dimdik ayakta duran bir eşe seslenmenin yanı sıra, köyden kentten, eşden dosttan, çocuklardan, torunlardan aktarılan sımsıcak anıları yansıtıyor.

Hocamız diyor ki; Sevgili Kamile, ölümünden sonra çocuklar sana “Toprak Ana” adını taktılar. Sen bu saygın unvanı hak etmiştin çoktan.

Muhittin Göksoy kitabında, sanki köydeki evinde kerevette otururken karşısında eşi varmış gibi günlük olayları, düşüncelerini, aklına ne takıldıysa anlatmış, paylaşmış.

Teşekkürler…

Üç yazarımızın kitabı da kendi alanlarında çok kıymetli bir eser. Geleceğe bir not düşülüyor. Okumanın iyice azaldığı bu dönemlerde yine de kitapla bir yerlere ulaşabilme çabasında olan bu üç cesur kalemi kutluyor bol okurlu bir dünya diliyorum.

Bunun için de ayrı ayrı teşekkür ediyorum Kalemlerine sağlık.

Cebrail Keleş- Balıkçı Şef
23 Kasım 2024- Kastamonu