Hastaoğlu açıklamasında, tescil belgesinin 2022 yılında alındığını ve Sivas’ın pastırmayı sahiplendiğini söyledi. Ancak, Kastamonu'da pastırma üreticileri, coğrafi işaret belgesi konusunda farklı bir görüşe sahip. Kastamonu’da faaliyet gösteren Kastamonu Ala Pastırma’nın çalışanı Rıdvan Salcı, son günlerde yaşanan pastırma tartışmalarına ilişkin TV366’ya konuştu.
“KASTAMONU PASTIRMASININ DAHA LEZZETLİ OLDUĞU İTİRAF EDİLİYOR”
Salcı Kastamonu pastırmasının Sivas’tan önce coğrafi tescil belgesini aldığını dile getirerek şunları kaydetti; “Kastamonu pastırması 2021 yılında coğrafi işaret belgesini aldı. Sivas ise 2022 yılında aldı. Tescil belgemiz zaten burada bulunuyor. Coğrafi işaret bir ürünün sadece orada üretildiği anlamına gelmez, pastırma aynı zamanda Türk kültürünün bir parçasıdır. Eski zamanlarda et saklamak için kullanıldığı için Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de üretildiği ve tüketildiği için her bölgenin kendine özgü lezzeti vardır. Kastamonu, Afyon, Sivas, Eskişehir, Ankara'nın bazı bölgeleri ve Yozgat gibi Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde üretilir. Kastamonu'nun pastırması diğerlerine göre bir adım önde olduğunu söyleyebilirim, bu da müşteri geri bildirimlerine dayanıyor. Kendi iddiam değil, buraya gelen müşteriler diğer bölgelerde üretilen pastırmaları tattıklarında Kastamonu pastırmasının daha farklı ve lezzetli olduğunu itiraf ediyorlar. Kastamonu pastırmasının farklı kılan özellikler ise et kurutma yöntemleri, çemen karışımı ve doğrama usulleridir. Bu özellikler Kastamonu pastırmasını diğer bölgelerden ayıran faktörlerdir” dedi.
“GELENEKSEL YÖNTEMİ KASTAMONU’YU DİĞERLERİNDEN AYIRIYOR”
Kastamonu pastırmasının üretim sürecine dair de bilgi veren Salcı, "Kastamonu pastırması, geleneksel yöntemlerle üretiliyor ve bu yöntemler Kastamonu pastırmasını diğerlerinden ayırıyor. Pastırmanın eti açık havada kurutuluyor ve bu süreç, lezzetin sırrını oluşturuyor. Ayrıca, pastırmanın çemeni de özel bir tarife sahip. Taşköprü sarımsağı, Çankırı kaya tuzu ve diğer baharatlar, pastırmanın eşsiz tadını oluşturan çemen karışımını oluşturuyor. İnce doğrama yöntemi ise pastırmanın lezzetini daha da özelleştiriyor. Kastamonu halkı pastırmayı çiğ tüketmeye düşkün olduğu için, pastırma yaprakları incelikle doğranıyor" dedi.
(Ozan Furkan ATLAMAZ - Burcu HARABA)