Yumaklı, "Temel bakış açımız, toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme. Daha sonra popülasyonun kontrolü için kısırlaştırma ve rehabilitasyon" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Yumaklı, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilen sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeye değinen Yumaklı, Türkiye genelinde sorun olarak kabul edilen konunun yasal düzenleme seviyesine getirildiğini ifade etti. 2004 ve 2021 yıllarında yapılan düzenlemelerle evcil hayvanların "mal" statüsünden "can" statüsüne taşındığını hatırlatan Yumaklı, bu değişikliklerin hayvanlara yapılan işkencelerin önüne geçmek amacıyla yapıldığını belirtti.

KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

Yumaklı, 2021 yılında hayvanlara yönelik yapılan düzenlemelerin istenilen düzeyde uygulanamadığını ve popülasyonun kontrol altına alınamadığını ifade ederek, bu durumun sosyal hayatı olumsuz etkilediğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda çeşitli bakanlıklarla birlikte çalışmalara başladıklarını belirten Yumaklı, AK Parti grubunun teknik çalışmaları ve toplumun diğer kesimlerini dinleyerek bu yasal düzenlemeyi Meclis'in gündemine getirdiğini söyledi.

Çanakkale'de deprem! Çanakkale'de deprem!

Bakan Yumaklı, sahipsizlik sorununun sorumsuzluk getirdiğine dikkat çekerek, "Temel bakış açımız, toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme. Daha sonra da popülasyonun kontrol altına alınması için kısırlaştırma, rehabilitasyon ve diğer hususlar" şeklinde konuştu. Yaklaşık 4 milyon civarında başıboş köpek olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yumaklı, bu köpeklerin yılda 1-2 kez yavruladığını ve her batında 6-8 yavru doğurduğunu söyledi.

TOPLUMSAL HAYATI ETKİLEYEN BİR DURUM

Kamuoyunda tartışılan "uyutma" konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yumaklı, bu yasanın "katliam yasası" olarak nitelendirilmesini anlamadıklarını belirtti. Yumaklı, "Biz bu düzenlemeyi sorunu çözmeye odaklanarak yaptık. Sokakta başıboş, hiçbir kontrolü olmayan, hastalık yayma riski olan, toplumsal hayatı etkileyen bir durumu ortadan kaldırmak için yaptık" dedi. Rehabilitasyon, sahiplendirme ve kısırlaştırma çalışmalarının yapılacağını vurgulayan Yumaklı, "Hiçbir zaman için böyle bir şey ne düşünüldü ne de önerildi" diye konuştu.

BELEDİYELERE CEZA VAR!

Bakan Yumaklı, sahipsiz köpek düzenlemesine uymayan belediyeler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü belirtti.

Kaynak: AA