Kültür Sanat

Kastamonu'daki İstiklal Yolu kitre bebeklerle canlandırılıyor

Kurtuluş Savaşı'nın simge yolculuklarından biri olan İstiklal Yolu, kitre bebeklerle canlandırılıyor. Geleneksel el sanatları ustaları, İnebolu’dan cepheye mühimmat taşıyan kadınların ve çocukların fedakârlığını anlatan sergiyi hayata geçirdi.

Abone Ol

Emekli Dr. Öğretim Üyesi Lale Özder’in öncülüğünde bir araya gelen sanatçılar, "Gözüm Cephede, Kulağım İnebolu'da, Mustafa Kemal Atatürk ve Şerife Bacılarla Cumhuriyet'e Varmak" temalı bir sergi oluşturdu. Sergi, İnebolu sahilinden başlayarak Polatlı'ya uzanan zorlu yolculuğu ve Türk kadınlarının Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanca mücadelesini konu alıyor.

Projeyi hayata geçiren ekip, yaklaşık üç ay boyunca internet üzerinden buluşarak sergiyi tasarladı. Sanatçılar, kitre bebeklerle kağnılar, köprüler ve yollar yaparak, İstiklal Yolu’nun her bir aşamasını detaylı bir şekilde modelledi.

Lale Özder, serginin hikayesini şu sözlerle özetledi: “Heykeltıraşlık eğitimi gerektiren zor bir çalışmayı, kendimize has bir yöntemle başardık. Cumhuriyet'in 100. yılı için, İnebolu'dan cephanenin kağnılarla taşındığı İstiklal Yolu'nu ve Şerife Bacıların destanını maketlerle anlattık.”

Projenin bir parçası olan geleneksel el sanatçısı Nevin Tahtacı ise, hayalini gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu dile getirerek, "İnebolu ile Küre arasındaki ahşap köprüyü, yumurta kolilerinden yaptığım taşlarla canlandırdım. Bu çalışma hem İstiklal Yolu’nu hem de bölgenin kültürünü yansıtıyor." dedi.

Sergide yer alan eserler, şu ana kadar dokuz farklı şehirde sergilenmiş durumda. Proje ekibi, sergiyi İzmir’e kadar götürmeyi ve Kurtuluş Savaşı'nın simge anlarını orada da izleyicilerle buluşturmayı hedefliyor.