Havaların ısınmasıyla birlikte su kıtlığı ve kuraklık yine gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından açıklanan 2024 Nisan Kuraklık Analizi Raporu’na göre, ülkemizin Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgelerinin önemli bir kısmı “çok şiddetli” ve orta şiddetli kuraklık tehlikesi altında. Yaşar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurdan Yıldırım, yaz aylarında su tasarrufunun püf noktalarını bizlerle paylaştı.

TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel'den 'gazetelerde tasarruf' kararına tepki! TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel'den 'gazetelerde tasarruf' kararına tepki!

İklim değişikliği, özellikle Kastamonu gibi doğayla iç içe olan şehirleri derinden etkiliyor. Her geçen yıl kuraklık daha da belirgin hale gelirken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırladığı 2024 Nisan Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu Raporu, ülkemizin üçte ikisinin “şiddetli kurak” ve “orta şiddetli kurak” olarak nitelendirildiğini ortaya koyuyor. Özellikle bazı illerde “çok şiddetli kuraklık” alarmı veriliyor. Şubat 2024-Nisan 2024 arasındaki dönemi kapsayan bu rapor, bizlere suyun ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

kuraklık-1

SON 64 YILIN EN DÜŞÜK YAĞIŞI

2024 yılı Nisan Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre; Türkiye genelinde nisan ayı yağışı, normal seviyesinin ve geçen yılın nisan yağışlarının altında gerçekleşti. 2024 yılı Nisan ayında yağış 28.5 mm, nisan ayı normali 57.5 mm ve 2023 yılı Nisan ayı yağışı ise 86.8 mm olarak kaydedildi. Yağışlar, normale göre yüzde 50, geçen yıla göre ise yüzde 67 oranında azaldı. Kastamonu’nun da içinde bulunduğu Karadeniz Bölgesi, 2024 yılı nisan ayı yağışlarında son 64 yılın en düşük seviyesini gördü, bölgemiz nisan yağışlarında yüzde 70 oranında azalma yaşadı.

SU TASARRUFU'NUN ÖNEMİ

Kastamonu’nun su kaynaklarını korumak ve kuraklıkla mücadele etmek adına Prof. Dr. Nurdan Yıldırım’ın su tasarrufu önerilerine kulak vermemiz gerekiyor. Yıldırım, su tasarrufu sağlamanın hayati önemde olduğunu belirterek şu önerilerde bulunuyor: “Su kullanımını azaltın, duş süresini kısaltın. Diş fırçalarken veya tıraş olurken musluğu kapalı tutun. Bulaşıkları elde yıkamak yerine, bulaşık makinesi kullanın ve makinenin tam dolu olmasına dikkat edin. Musluk ve borulardaki sızıntıları kontrol edin ve onarın. Tuvalet sızıntılarını kontrol edin. Bahçe sulamasını sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapın. Damla sulama sistemleri kullanarak suyu daha etkin ve verimli kullanabilirsiniz. Kuraklığa dayanıklı bitkiler yetiştirin.”

'GRİ SU' KULLANIMI

Prof. Dr. Nurdan Yıldırım, ayrıca gri su kullanımının önemine dikkat çekiyor: “Evde kullanılan suyu (duş, lavabo suyu gibi) arıtarak bahçe sulamasında veya tuvalet rezervuarında kullanabilirsiniz. Bu yöntem su tüketimini önemli ölçüde azaltabilir. Yağmur suyunu toplayarak bahçe sulamasında veya temizlik işlerinde kullanabilirsiniz. Bu, doğal su kaynaklarının korunmasına yardımcı olur. Su tasarruflu musluk başlıkları, duş başlıkları ve tuvalet rezervuarları kullanarak su tüketimini azaltabilirsiniz. Enerji verimliliği yüksek çamaşır ve bulaşık makineleri tercih edin” dedi.

Kaynak: İHA