Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Kastamonu’daki çiftçilere Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında toplamda 250 ton patates tohumu dağıttı. Çiftçiler, nisan ayında toprakla buluşturdukları bu tohumların hasadına devam ederken, Devrekani ilçesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen hasat şenliğiyle bu coşku kutlandı. Şenliğe Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu ve diğer yetkililer katılarak üreticilerle birlikte hasat yaptı.

Rusya’nın nükleer hamlesi, altında piyasaları karıştırdı! Rusya’nın nükleer hamlesi, altında piyasaları karıştırdı!

Başkan Altıkulaç ve İl Müdürü Tanrıkulu, etkinlikte kadınlarla birlikte patates topladı. Ayrıca, Tanrıkulu, bakanlık tarafından dağıtılan tohumlardan elde edilen patateslerden satın alarak destek verdi. Kastamonu genelinde 7 bin 350 dekar alanda ekilen patateslerden yaklaşık 25 bin ton rekolte beklenirken, dekar başına 3 ila 4 ton patates hasat edilmesi hedefleniyor. Şu anda patatesin kilogram fiyatı 15 liradan satışa sunuluyor.

patates hasadı kastamonu

3 BİN TONA YAKIN VERİM BEKLENİYOR
Hasat şenliğinde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, “Patates, Devrekani’nin şeker pancarıyla birlikte en önemli tarım ürünlerinden biri. Bu yıl 1.200 dekar alanda ekim yapıldı. TAKE projeleri kapsamında sağladığımız 250 ton patates tohumu ile bu tarım alanında önemli bir destek sağladık. Bugün burada, bu tohumlardan elde ettiğimiz ürünün hasadını yapıyoruz. Devrekani genelinde 3.000 tona yakın bir verim bekliyoruz. Patates, Kastamonu genelinde şeker pancarı, yem bitkileri ve buğday gibi önemli ürünlerin arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Tanrıkulu, Kastamonu genelinde 7.500 dekar alanda patates ekildiğini ve bu ekimden 25 ton rekolte beklediklerini sözlerine ekledi.

“Sıfır tohumlar verimimizi artırdı”
Kasaplar köyü muhtarı ve patates üreticisi Adem Ayhan Kahvecioğlu, “Patatesi nisan ayında ekiyoruz ve eylül ayında hasat etmeye başlıyoruz. Önceki yıllarda tohum sıkıntımız vardı; ancak son 8 yıldır Devrekani İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü sayesinde sıfır tohumlarımız geliyor. Bu yeni tohumlarla daha yüksek verim alıyoruz. Kasaplar köyü patatesi artık markalaşmış durumda. Toprağımız oldukça verimli. Dönüm başına en az 3-4 ton ürün elde ediyoruz. Biz doğal ve organik yöntemler kullanıyoruz, bu nedenle patateslerimizin lezzeti oldukça yüksek” dedi.

“Depolama sorunu çözülmeli”
Kahvecioğlu, soğuk hava deposu eksikliğinin ekim alanını sınırladığını belirterek, “Su kaynaklarımız bol; ancak depolama sorunumuz var. Soğuk hava deposu olmaması nedeniyle pazar bulmakta zorlanıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri depolamakta büyük zorluk yaşıyoruz. Eğer bir soğuk hava deposu yapılabilirse, üretimimiz artacak ve pazarlama sorunları çözülecek” dedi.

Kaynak: İHA