Ekonomi

Kastamonu'da kurbanlıklar elde kaldı...

Abone Ol

İlimizde büyükbaş kurbanlıklar 65 bin lira ve 160 bin lira arasında, küçükbaş kurbanlıklar ise 8 bin lira ile 25 bin lira arasında alıcı buluyor.

KÜLÇÜ: “EL SALLAYAN YOK!”

Kastamonu Merkez’e bağlı Gelinören Köyü Muhtarı Erdal Külcü, kurban satışlarının beklenen seviyenin çok atlında kaldığını söyledi.

Külçü; “Kurban satmaya çalışıyoruz ama pazarımız kırgın, fiyatlar düşük. El sallayan yok. Fiyatların çokta yüksek olmasını istemiyoruz. Şu anki ortam biraz kritik, çiftçi zor bir durum geçiriyor. Et fiyatları 330 liraya indi. Halkımız bunun daha da aşağısını gözlüyor. Bir torba yem 550 lira olmuş. Sadece yemle de bitmiyor. Bu durum gariban çiftçilere büyük zarar verdi. Buna acil olarak önlem alınması gerekiyor.  İki ay önce fiyatlar şu anki rakamlardan iyiydi. İki üç ay önce kurbanlık alanlar şu an zarar ediyor. Hayvan başına 50 bin lira fark var. Bu 50 bin lira zaten çiftçinin kazanacağı rakamdı. Kurban Bayramı sonrası ödemelerimiz var ve hayvanları satamayacağımız için ödemelerimizi gerçekleştiremeyeceğiz.”

HALİLOĞLU: “GEÇEN YILA GÖRE DAHA ÇOK KURBANLIK VAR FAKAT ALICISI ÇOK AZ”

Kastamonu Canlı Hayvan Pazarı’nda kurbanlık satışı yapan Mustafa Haliloğlu, “Geçen yıla göre daha çok kurbanlık var fakat alıcısı çok az. Bunun nedeni, insanlar hisseye girmeye başladı. Duyumlarımıza göre; bir kurbanlığı on hisseye veriyorlarmış. Normal şartlarda bu hisseler 7 kişiden fazla olmaz. Bu kurban olur mu? Bizim görüşümüz bunlar yanlış” dedi.

GAYRETLİOĞLU: “DIŞARIDAN İTHAL ET GELMESİNİ İSTEMİYORUZ”

İl dışına giden vatandaşlarla telefonda görüştüğünü ve oralarda da satış olmadığını belirten İhsan Gayretlioğlu, “İl dışına giden vatandaşlarımızla görüşüyoruz, oralarda da satış yok. Çiftçiyi, dışarıdan ithal et getiriyoruz diyerek bitirdiler. Dışarıdan ithal et gelmesini istemiyoruz.” İfadelerini kullandı.

REÇBEROĞLU: “ÜRETİCİLER, KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ DARBOĞAZA GİRDİ”

Kastamonu Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Alaattin Reçberoğlu, “Fiyatlar düşük. İki ay önceki fiyatlar ile şimdiki fiyatlar aynı değil. Biz satış için gurbetçileri bekliyoruz ama satışlarda da zorlanıyoruz. Üreticiler, Kurban Bayramı öncesi darboğaza girdi. Milletin elinde bu kadar hayvan varken dışarıdan ithalata gerek yok. İthal et getirmeden, ithal yem getirselerdi de daha çok yem satsaydık. Üreticiyi bitirmemek gerek. Hep büyük marketler kazansın deyince üreticiler ne yapacak? Hisse satışlarına da katılmıyorum.” dedi.  

Kastamonu Merkez’e bağlı Yürekveren Köyü’nden Cemal Yazıcı konuya ilişkin, kurban satışlarının çok az olduğunu ve çiftçinin mağdur olduğunu dile getirdi.

PEHLİVAN: “BİR AY ÖNCEKİ FİYATLARLA ŞU ANKİ FİYATLAR ARASINDA 20 BİN LİRA NET FARK VAR”

Kurban fiyatlarının 50 bin lira ile 170 bin lira bandında olduğunu ifade eden Erhan Pehlivan ise, “Kurbanlık başına 20 ila 25 bin lira arasında bir düşüş yaşandı. Bir ay önceki fiyatlarla şu anki fiyatlar arasında net olarak 20 bin lira fark var.” diye konuştu.

Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Hayvan Pazarı Sorumlu Veteriner Hekimi Esra Aydın, “Arife Günü dahil Kurban Bayramı’nda dört gün boyunca hayvan pazarı açık olacak. Hayvan giriş ve çıkışlarını kontrol ediyoruz. Bu yıl önceki yıla göre daha yoğun hayvan girişi var. Büyükbaşa da talep var ama Küçükbaşa daha çok rağbet var.” dedi.