Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanı Mustafa Songür, Vali Meftun Dallı, Kastamonu Belediyesi Başkan Vekili Hasan Fehmi Taş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal,  İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay, Zafer Özden, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi, Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci’nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.


Koy Yangınları (5)
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekçi, “Ne yazık ki son 15 yılda bin 700’den fazla ev yangımız meydana gelmiş, 43 vatandaşımız bu yangınlarda hayatını kaybetmiştir.  Türlü sebeplerle bir evde başlayan ve diğer evlere sıçrayan bu yangınlar zaman zaman ilimizdeki imkan ve kapasiteleri zorlamakta, bazen çevre illerden destek istemeyi dahi gerektirmektedir” dedi.

Koy Yangınları (4)
BOZKURT: KASTAMONU'DA ACI HATIRALARIMIZ DA VAR”
AFAD Başkan Yardımcısı Dr. Önder Bozkurt, “Kastamonu'da bizim güzel anılarımız olduğu gibi böyle acı hatıralarımız da var. Özellikle 11 Ağustos 2021'de yaşanan büyük bir sel afeti oldu. Bozkurt ilçe merkezinde ve diğer ilçelerimizde. Bozkurt Belediye Başkanımız da buradalar. O selde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrar Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.
Bozkurt, “Az önce bahsettiğim 2021 yılında çok büyük bir afet ile karşılaştık. Ve yine heyelanlarla birlikte de Kastamonu ilinde farklı afet türleriyle mücadele ediyoruz. Bu noktada afetlerle mücadele noktasında Kastamonu ilimiz duyarlı bir il. Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz ve diğer paydaş kurumlarımız sayın valimizin öncülüğünde önemli müdahale ve iyileştirme çalışmaları yapıyor. Yanan evlerde özellikle genel hayata yetkili afiyet bölgesi kabine alanlarda yapılan iyileştirme çalışmaları, altyapı çalışmaları, konut çalışmaları gibi birçok alanda faaliyetlerimiz yürütülüyor. Yangınlar üzerinde baktığımızda az önce bilgisini aldım. Güzel bir çalışma  içerisinde arkadaşlarımız. Özellikle 50 köyü pilot bölge olarak belirlemişler. Bir inceleme çalışması burada gerçekleştirilmiş. Ve buradaki analizlerini yapıp sayın valimize, kurumlarımıza bu raporu sunacaklar” ifadelerini kullandı.
Koy Yangınları (3)
TOPAL: “FARKINDALIK SAĞLAMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR”
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Orman yangınları, kırsal alan yangınları ve köy yangınları, istatistiklere göre Kastamonu ilinin önemli bir risk içerdiğini göstermektedir. 1700 köy yangını yaşanmış, bu yangınlarda yaklaşık 50 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yangınlar, meydana geldikleri alanla sınırlı kalmayıp çevreye de sıçramakta ve ormanlık alanlara sirayet edebilmektedir. Bu durum, can kayıplarının yanı sıra ekonomik kayıplara da sebep olmaktadır. Bu konularda hem önleyici tedbir almak hem de yangın anında müdahale etmek ve farkındalık sağlamak hayati önem taşımaktadır. Kurumlar arası iş birliği ve koordinasyon, bu çerçevede gerçekleştirilmesi gereken önemli adımlardandır” ifadelerini kullandı.

Baro Başkanlığı'nda iki aday yarışacak! Baro Başkanlığı'nda iki aday yarışacak!

Koy Yangınları (2)

DALLI: “DİRENÇLİ BİR TOPLUM OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”
Vali Meftun Dallı ise çalıştayda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Kastamonu’da hafızamızda yer eden 2021’deki Bozkurt seli, en bilinen afetlerden biridir. 2018 yılında yaşanan dolu afeti ise bir başka önemli olaydır. Geçmişte 1943’te yaşanan deprem ve bu afet sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımız, acı bir hatıra olarak bizlere depremi de hatırlatmaktadır. Bu afetlerden uzak durmak için dirençli bir toplum oluşturmak zorundayız. İl Risk Azaltma Planlarımızda belirlediğimiz riskleri bu kapsamda bertaraf edeceğiz. Can ve mal kaybına yol açan, sivil mimarimizi ve geleneksel köy yerleşimlerini yok eden bu yangınlara karşı, AFAD Başkanlığı'nın destekleriyle, Kastamonu Üniversitemizin katkılarıyla ve AFAD İl Müdürlüğü ev sahipliğinde, alanında uzman temsilcilerin katılımıyla bir çalıştay düzenleme kararı aldık. Akademik bakış açısıyla ve uzman değerlendirmeleriyle, iyi örnek uygulamaları inceleyerek köy yangınlarını önlemek için stratejiler oluşturacağız. Müdahale, eğitim, iyileştirme ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi konularında 5 tematik masada, 45 kurum ve 110 katılımcı ile güvenli köyler bırakmak için iki gün boyunca bir arada olacağız.”

Songur 

SONGÜR: “YANGINLAR YÜZDE 70 CİVARINDA ARTTI”
Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanı Mustafa Songür ise şu ifadeleri kullandı:
“Geçmişte de yangınlar vardı ama günümüzde bu yangınların etkisinin bir hayli arttığını görüyoruz. Peki bu bir tesadüf müdür? Hayır, kesinlikle değildir. Çünkü iklimimizde ciddi değişiklikler Burada grafikte dört tane dünyada akredite olmuş metroloji istasyonunun verileri var. Oraya dikkatli bakarsanız, son dokuz yılımız tarihimizde yaşadığımız en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti. Yani bu kayıtlar 1880 yılından 2023 yılına kadar olan dönemde biz tarihimizin en sıcak yıllarını yaşadık. Kaldı ki bu yılda o rekorları tekrar kırdık. Yine Avrupa, özellikle dünyada görmüş olduğu en sıcak yazı yaşadım. Yine uzmanlarımızın yaptığı bir kuraklık haritası var. Yani bu kuraklık haritasını buraya niye koydum? Aslında yangınlar deyince, özellikle açık alan yangınlar deyince, Bu kuraklık haritası aklımıza gelmeli. Ülkemizde Dünyadaki bu gelişmeleri paralel olarak da, evet belki 2022 ve 2023 iyi bir yılda ama 2024'te bu bahsetmiş olduğumuz, kötü bir sezon diyebileceğimiz bir şeyden sonra ciddi yangınlarımız olmuştu. Bu yıl yangınlarımız yaklaşık yüzde 70 civarında arttı alan olarak. Sayı olarak da bu son 2-3 haftadır sürekli yağışlı geçmesine rağmen bu yüzde 70 civarında sayı olarak da fazlaydık. Ama şu anda yaklaşık yüzde kırk civarında yine geçmiş yıllara göre fazla yangınımız var.”
(Cengiz MUHZİROĞLU – Burcu HARABA)

Muhabir: Cengiz MUHZİROĞLU – Burcu HARABA