Tiyatro gösterimine katılan tiyatro severler tiyatro sonunda yazar, yönetmen ve oyuncuları ayakta alkışladılar. Tiyatro gösterimine İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fahrettin Şenoğlu, Özel Bireyler Derneği Başkanı Huriye Poyraz ve Yönetimi, Kastamonu Görme Engelliler Derneği Başkanı Cahit Kuşoğlu ve Yönetimi başta olmak üzere çok sayıda tiyatro sever katıldı.

Istiklal Yolu (1)

Sunucu Mustafa Özkan’ın açılış konuşmasında, yazar Hulusi Sıvacı’nın kaleme aldığı ve genç sanatçı Zeynep Melisa Alpergun’un yönettiği "İstiklal Yolu" adlı tiyatro eserinin 2024-2025 sanat sezonunda sahneye taşındığı belirtildi. Özkan; "30’ncu sanat yılını tamamlayan Nöbetçi sahne Sanatlarının uzun bir süreçte hazırlandığı İstiklal Yolu adlı tiyatro eseri gösterimini bugün gerçekleştiriyoruz. Aziz vatanın kutlu topraklarında, al sancağın, şanlı hilalin gölgesinde hürriyet ve bağımsızlık yolunda canlarıyla mücadele ederek şehitlik ve gazilik makamına erişen, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı ve minnetle yad ediyoruz. 1918 yılı sonlarında Anadolu karadan ve denizden yoğun bir düşman kuşatması ve taarruzuyla karşı karşıya kalmış ve birçok bölge işgal edilmişti.Anadolu'nun işgal edilmeyen tek yöresi Karadeniz Bölgesiydi ancak bu bölgenin de doğu kesiminde Rum çeteleri huzur ve güvenliği tehdit ediyordu. Bu nedenle Anadolu'nun dışarıya açılabileceği tek bölge Batı Karadeniz olarak görünüyordu. Kastamonu-İnebolu limanı Batı Karadeniz'in dışa açılan ve en güvenilir noktasıydı ve Milli mücadelenin cephede zafer kazanması için mutlaka cephane ve lojistik ikmale ihtiyacı vardı. Bu nedenle İnebolu-Kastamonu-Ankara hattı Milli Mücadelenin en hayati yolu haline gelmiş ve önemi milli mücadele boyunca devam etmiştir.

İstiklal Savaşı boyunca Ankara'ya ulaşmak isteyen devlet adamları, münevverler bu yolu tercih etmiştir. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Kastamonu halkı milli mücadelede deniz yoluyla gelen cephanenin ve lojistik malzemenin cepheye ulaştırılması için kadın erkek genç yaşlı demenden olumsuz şartlara ve tüm imkânsızlıklara rağmen tarihe altın harflerle yazılacak büyük fedakarlık ve üstün kahramanlık göstermiştir. Milli mücadelenin en kritik günlerinde İnebolu yolunun başlangıcında ortaya çıkan fedakârlık ve kahramanlıkların ilkini İnebolu kayıkçıları oluşturmuş gece gündüz demeden deniz yoluyla gelen mühimmatın ve lojistik malzemenin cepheye nakli için üstün bir gayret göstermişlerdir. Bu nedenle 11 Şubat 1924 tarihinde yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 99. Oturumunda 66 numaralı Kanunla İnebolu Mavnacılar Loncası, "Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ve Beratı" ile taltif edilmiştir. İnebolu Mavnacılar Loncasına verilen bu beyaz şeritli alın madalya ve berat, kayıkçıların şahsında tüm İnebolu halkına verilmiş bir madalyadır. Milli Mücadele yıllarında Başta Şerife Bacı, Halime Çavuş, Hamamcı Kadı Salih Reis, Necibe Nine gibi büyük kahramanları, yiğit mavnacıları saygı ve minnetle yad ediyoruz” dedi.

Istiklal Yolu (2)-1

Kastamonu'nun o bölgesi Karadeniz'in Efes'i olacak Kastamonu'nun o bölgesi Karadeniz'in Efes'i olacak

Yazar Hulusi Sıvacı yaptığı konuşmasında, “Tarihinde hiç işgal edilmediği halde, en çok şehit veren Kastamonu ve civarının, özgürlüğümüz için savaşarak Şehit ve Gazi, düşen atalarına, vefa ve şükranlarını belirtmek ve Milli Mücadeleyi anma amacı ile Kastamonulu torunları tarafından hazırlanmıştır. Uzun çabalar sonucunda İstiklal Yolu adlı romanımdan esinlenen tiyatro eseri nöbetçi sahneden kıymetli hemşerilerimize ve tüm sanatseverler için hazırlandı. Bu eserimizi il dışında da sahneleyeceğiz. Bu konuda emeği ve katkısı geçenlere, tiyatro gösterimimize katılarak bizleri tebrik edenlere de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Tiyatro gösterimi sonunda Tiyatro ekibine Özel Bireyler Derneği Başkanı Huriye Poyraz tarafından günün anısına hediye verildi. 

Muhabir: Kastamonu İstiklal Gazetesi