Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansının (KUZKA) Batı Karadeniz Kalkınma Programı kapsamında Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliğine verilen destekle "Bal Paketleme Tesisi" kuruldu.

Sigara, alkol ve akaryakıta dev ÖTV zammı yolda! Sigara, alkol ve akaryakıta dev ÖTV zammı yolda!

Yaklaşık 2 milyon lira bütçesi olan proje kapsamında, Kastamonu İş Geliştirme Merkezinde kurulan tesiste, arıcıların dışarıdan temin ettiği arı yemi ve peteğin üretimine başlandı.

Tesisin yıllık 100 ton arı yemi ve 10 ton bal mumu üretim kapasitesi bulunuyor.

KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, projeyle arıcıların temel girdi maliyetlerini azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Genç, "Petek ve arı yemi maliyetleri üreticileri etkiliyor. Kurulan tesisle bu ihtiyaçları karşılayacak gerekli makine ve ekipmanlar sağlandı. Artık il dışından alınan petek ve arı yemini ilimizde tedarik ederek arıcılara uygun fiyatla sunuyoruz. Modern makinelerle hijyenik koşullarda bal dolumu ve paketleme hizmeti veriliyor. Bu, tüketici güveninin kazanılması ve ürünün markalaşması açısından önemli." dedi.

Projenin geri dönüşüm odaklı olduğunu vurgulayan Genç, "Projemizin çevreye ve doğaya saygılı bir yönü var. Kullanıldıktan sonra atığa dönüşen petekler, proje kapsamında tedarik edilen makineler sayesinde geri dönüştürülerek yeniden petek haline getiriliyor. Yıllık 5 ton atık peteğin yeniden üretime kazandırılması hedefleniyor." diye konuştu.

Arıcılık (1)-2

ÜRETİM MALİYETLERİ YÜZDE 20 AZALDI

Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, KUZKA'nın çağrısı üzerine proje hazırladıklarını belirterek, "Birliğimizin üyelerine ve Kastamonu'daki arıcılara bu makinelerde ürettiğimiz hammaddeleri uygun maliyetlerle sunmayı başardık. Kastamonu'da fondan şeker ve temel petek üretimi yapan bizden başka kimse yok." dedi.

Eski petekleri alıp eriterek külçe haline getirdiklerini anlatan Başar, "Daha sonra sterilizasyon kazanında yüksek sıcaklıkta üretime hazır hale getiriyoruz. 120 derece sıcaklıkta basınç altında 15 dakika sterilize oluyor. Zararlı mikroorganizmalar ve bakteriler ölüyor. Üretim hattında balmumunu basıyoruz. Böylece güvenle tüketilebilecek bir ürün sunuyoruz. Daha önce Ordu ve Muğla gibi illerden temin edilen petek ve fondan şekeri ile maliyetlerimiz yüzde 15-20 düştü." ifadelerini kullandı.

Arıcılık (4)Arıcılık (2)-1

Kaynak: AA