7 dekar büyüklüğündeki aronya bahçesinde kullanılmak üzere 100 ton kapasiteli ve jeomembran özellikte bir su havuzu kuruldu. Havuzdan, damla sulama sistemiyle sulama yapılması planlanıyor. Su hasadı sisteminin temel amacı, tarımsal üretimde sürdürülebilir ve çevre dostu bir model oluşturmak.

Karadeniz’de avlanan balıkçılar kasa kasa hamsi ile döndü Karadeniz’de avlanan balıkçılar kasa kasa hamsi ile döndü

Aronya Su Hasadı Kastamonu (3)

ÇEVRE DOSTU VE EKONOMİK ÇÖZÜM

Su hasadı, kırsal ve kurak bölgelerde hem içme suyu hem de tarımsal üretim için su temin ederken, aynı zamanda toprak erozyonunu önleme avantajı sağlıyor. Basit, yenilenebilir, ekonomik ve adapte edilebilir özellikleriyle öne çıkan sistem, tarımsal üretimdeki artan su ihtiyacına çözüm sunmayı hedefliyor. Dünya nüfusunun artması ve su kaynaklarının azalması nedeniyle bu tür projeler, gelecekte daha da önem kazanacak.

Aronya Su Hasadı Kastamonu (1)

PROJEYE GENİŞ KATILIM

Projeye, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Özcan Gazioğlu, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Uğur Ertop, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ümit Uçar, Çatalzeytin İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Kaş ile proje koordinatörleri Ziraat Yüksek Mühendisi Neriman Delge ve Ziraat Mühendisi Kadir Çavdar katılım sağladı.

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, su tasarrufu odaklı bu tür projelerin yaygınlaştırılması için çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Editör: Serkan Kebecioğlu