Türkiye’nin deprem, sel, çığ gibi afetlerle sık sık karşı karşıya kaldığını belirten Derdiyok, bu durumlarda hızlı ve etkili müdahalenin hayati öneme sahip olduğunu ifade etti. Derdiyok; “Ülkemiz başta depremler olmak üzere sel, toprak kayması, çığ düşmesi gibi doğal afetlere sıkça maruz kalmaktadır. Doğal afetlerin yanı sıra endüstriyel kazalar ve kitlesel olaylar ile acil hastalık ve yaralanma hallerinde hızlı ve etkin müdahale ile ölümlerin önlenmesi ve sakatlıkların azaltılması öncelikli hedefimizdir. Acil sağlık hizmetleri, vatandaşlarımıza herhangi bir acil hastalık veya yaralanma halinde, günün 24 saati ücretsiz olarak verilmektedir. İlimizde 41 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, 7'si özel donanımlı olmak üzere 65 acil yardım ambulansı ve 408 personel ile vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz”
2024 YILI ÇALIŞMALARIYLA ÖRNEK HİZMET
Kastamonu İl Ambulans Servisi Başhekimliği’nin 2024 yılı faaliyetleri de paylaşıldı. Açıklamada, yıl boyunca yapılan çalışmalar şu şekilde özetlendi: “Komuta Kontrol Merkezi’nde 79.199 kez vatandaşımızın yardım çığlığına ses olduk. 42.243 vakaya kentselde 10 dakika, kırsalda 30 dakika içerisinde ulaştık. Kar, yağmur, çamur demeden 2.762.160 km yol yaptık. Sağlık hizmet sunum kalitesini artırmak için 78 Hizmet içi Eğitim ile 1029 personele eğitim verdik. “İlk yardım hayat kurtarır” anlayışı ile 3402 ilk yardım eğitimi düzenledik. Hizmetin kesintisiz sürdürülebilmesi için 1259 Ambulans bakım onarımı yaptık. Sağlıkta Kalite Standartlarına uyum için 82 Öz Değerlendirme Denetimi gerçekleştirdik. 181 UMKE gönüllüsünün katılımıyla, toplamda 227 kurtarma operasyonu düzenledik. Afetlere her daim hazır olabilmek için 19 tatbikat ve 15 geliştirici eğitim düzenledik” dedi.
Derdiyok, acil sağlık hizmetlerinin sağlık hizmet sunum zincirinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek, tüm acil sağlık çalışanlarının 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nı kutladı.