Kastamonu Üniversitesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenen bir projeyle eşanjörlerin verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalara öncülük ediyor. Üniversitenin Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürdal’ın yürütücülüğünü yaptığı, “Çukur Kanatçıklı Bal Peteği Formlu Kanal İçindeki Al₂O₃/ H₂O Nanoakışkan Akışının Termo-Hidrolik Performansının Deneysel Olarak İncelenmesi” başlıklı proje, enerji tasarrufuna katkı sağlamayı hedefliyor.

Projede, Makine Mühendisliği Bölümü’nden Arş. Gör. Celal Nazlı da araştırmacı olarak yer alıyor. Öncelikli Gelişme Alanları-Enerji kategorisinde kabul edilen bu çalışma, ısıtma ve soğutma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan eşanjörlerin etkinliğini artırarak enerji verimliliğine yönelik yeni nesil çözümler sunmayı amaçlıyor.

Kastamonu Eğitim Sen: Sistem çocukları çarklarında öğütüyor Kastamonu Eğitim Sen: Sistem çocukları çarklarında öğütüyor

YENİ NESİL ENERJİ ÇÖZÜMLERİNE ODAKLANIYOR

Proje kapsamında, Al₂O₃/ H₂O nanoakışkanları ve özgün tasarım geometrisi kullanılarak eşanjörlerin termo-hidrolik performansının deneysel olarak incelenmesi hedefleniyor. Bu çalışma, enerji maliyetlerini azaltmaya yönelik yenilikçi yaklaşımlar sunarken, Kastamonu Üniversitesi’nin bilimsel araştırmalardaki başarısını bir kez daha ortaya koyuyor.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu tür projelerin üniversitenin araştırma alanındaki gücünü artırdığını belirterek, “Bu proje, enerji verimliliğine yönelik çalışmalara önemli katkılar sağlayacak. Araştırma ekibimizi tebrik ediyor, başarılı sonuçlar getirmesini diliyorum,” ifadelerini kullandı.

Rektör Topal ayrıca, projeye destek veren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkür etti.

Editör: Serkan Kebecioğlu