Aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığı Deprem Araştırma Grubu'nda görev alan Bilgehan, İstanbul'da beklenen depreme dair önemli uyarılarda bulundu.

Sinop, Düzce ve Çankırı, Kastamonu'da bir araya geldi Sinop, Düzce ve Çankırı, Kastamonu'da bir araya geldi

“Hızlı bir şekilde kötü binaların yıkılarak, yönetmeliğe uygun, depreme karşı dayanıklı binaların yapılması gerekiyor” İstanbul'da özellikle Avcılar, Küçükçekmece ve Büyükçekmece bölgelerinin zemin yapısı nedeniyle büyük yıkımlarla karşılaşabileceğini belirten Bilgehan, "İstanbul'da beklediğimiz bir deprem var ve bu sıralar, yıllar bazında bakıldığında depremin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Bu nedenle İstanbul'da hızlı bir şekilde kötü binaların yıkılması ve yönetmeliğe uygun, depreme karşı dayanıklı binaların yapılması gerekiyor. Özellikle Büyükçekmece, Avcılar, Küçükçekmece taraflarını etkileyecek bir deprem beklentisi içindeyiz. Bu bölgelerdeki kentsel dönüşümün hızlandırılması gerekiyor. Kötü binaların yıkılması ve depreme dirençli binaların yapılması için belediyeler, yerel yönetimler ve hükümetin iş birliği önemlidir. Sahildeki insanlar, sadece tsunami etkisi değil, aynı zamanda oturdukları binaların depreme dayanıklı olması için çaba harcamalı ve sağlanan fonları kullanmalı" şeklinde konuştu.

“Bodrum kat yapılmasına önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum" Deprem bölgesindeki incelemelerde, bodrum katı bulunan binaların depremlerde daha az hasar aldığının tespit edildiğini ifade eden Bilgehan, "Bodrum kat yapılmasına önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bodrum kat, hem temel derinliğini artırır hem de çevresine perde duvarlar eklenerek binanın depreme karşı direncini artırabilir. Betonarme perde duvarların, depremin etkilerini absorbe etmede önemli bir rolü vardır. Yani sadece kolonlarla değil, mutlaka perde duvarlarla desteklenmiş bir yapı, depreme karşı daha dirençli olacaktır" dedi.

"Kurallara uygun bir şekilde binaları yaparsak, sismik izolatörlere de gerek kalmayacak" Sismik izolatörlerle ilgili olarak da konuşan Bilgehan, "Son zamanlarda binaların altına sismik izolasyonlar yapılıyor. Ancak bu izolatörlerin, depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmiş binalara eklendiğinde daha etkili olacağını söyleyebilirim. Eğer binaları deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde inşa edersek, sismik izolatörlere olan ihtiyaç azalacaktır. Özellikle yeni yapılan binaların, dayanıklı malzemeler ve kurallara uygun bir şekilde inşa edilmesi, sismik izolatörlerin kullanımını gereksiz kılabilir. Ancak özel durumları değerlendirerek bazı binalarda sismik izolatörlerin kullanılması da düşünülebilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak: İHA - Vedat Yunus İkizoğlu