Eğitim

Kastamonu Üniversitesi öğrencileri çöpleri sanata dönüştürdü

Kastamonu Üniversitesi'nin çevre bilincini artırmak amacıyla yürüttüğü “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi 2” projesi kapsamında üniversite öğrencileri hem yanan ormanlık alanlarda incelemelerde bulundu hem de doğada topladıkları çöpleri sanata dönüştürdü.

Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi, çevre bilincini artırmak amacıyla yürüttüğü “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi 2” projesiyle öğrencilere, iklim değişikliğinin etkilerini sahada deneyimleme ve farkındalık yaratma fırsatı sunuyor. Proje kapsamında, üniversite öğrencileri hem yanan ormanlık alanlarda incelemelerde bulundu hem de doğada topladıkları çöpleri sanata dönüştürdü.

TÜBİTAK’ın 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı tarafından desteklenen proje, Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Öğretim Görevlisi Berkan Güngör'ün liderliğinde 10 gün sürecek şekilde planlandı. Projede, 12 farklı atölye çalışması ve 40 saatlik eğitim programıyla öğrencilere iklim değişikliği, çevresel etkiler ve sürdürülebilirlik konularında kapsamlı bir bilgi birikimi sağlanıyor. Projede, üç üniversite, dört kamu kurumu ve bir özel kuruluşun desteğiyle, dört uzman, 14 eğitmen, yedi rehber ve bir sağlık personeli görev alıyor.

Öğrenciler, Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde yaban hayatı ve kuş gözlemciliği yaparak doğayla iç içe bir deneyim yaşadı. Taşköprü ilçesinin Derekaraağaç köyünde 2020 yılında çıkan ve büyük zarara yol açan orman yangını bölgesinde yapılan incelemelerde ise orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirildiler. Ayrıca, Daday ilçesindeki Yumurtacı Göleti çevresinde toplanan çöplerle, öğrencilere çevre temizliği ve geri dönüşüm konularında uygulamalı eğitim verildi. Toplanan çöplerin sanata dönüştürülmesiyle hem çevre bilincine dikkat çekildi hem de öğrencilerin yaratıcılığı ön plana çıkarıldı.

Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Ceren Yıldız, projede yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Arazi gezileriyle uygulamalı bilgiler ediniyoruz ve burada edindiğim bilgileri hayatımda uygulamak istiyorum” dedi.

Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi Ömer Özer ise, “Proje, iklim değişikliği konusunda bakış açımı değiştirdi. Kastamonu Üniversitesi ve projeye destek veren kurumlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Proje, farklı atölye çalışmaları ve saha gezileriyle devam ediyor.