Kastamonu Üniversitesi, arı zehrinin önemli bir bileşeni olan melittinin, kanser tedavisinde kullanılan doksorubisin ilacının yol açtığı kalp hasarına (kardiyotoksisite) karşı koruyucu etkilerini araştıran bir projeye başlıyor. TÜSEB'in AR-GE destek programı kapsamında desteklenen proje, hem laboratuvar ortamında (in vitro) hem de canlılar üzerinde (in vivo) yapılacak deneylerle yürütülecek.

Kastamonu'ya yapay zeka destekli MR ünitesi kazandırılıyor Kastamonu'ya yapay zeka destekli MR ünitesi kazandırılıyor

Projeyi yürüten Kastamonu Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Sedat Gökmen, bu çalışmanın, kalp toksisitesi konusunda yeni ve doğal çözüm arayışlarına ışık tutacağını ifade etti. Proje ekibinde Doç. Dr. İrfan Çınar, Doç. Dr. Musa Tatar ve diğer alanlarında uzman akademisyenler yer alıyor.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da yaptığı açıklamada, bu tip projelerin üniversitenin bilimsel araştırma kapasitesini artırmakla kalmayıp, sağlık alanındaki mevcut sorunlara çözüm üretme potansiyeli taşıdığını vurguladı. Projeyi destekleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine teşekkür etti.

Projenin 12 ay içinde tamamlanması planlanıyor ve kardiyotoksisiteye karşı geliştirilecek doğal çözümler konusunda önemli adımlar atılması bekleniyor.

Kaynak: İHA