Projede, Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Celalettin Duran ile Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Çakmak da araştırmacı olarak görev alıyor. 18. yüzyılda Kudüs'teki aile vakıflarını mekânsal analizlerle değerlendirecek olan proje, özellikle İngiliz yönetimi döneminde artan Yahudi göçleriyle birlikte vakıfların kolonileşme sürecinde nasıl bir rol oynadığını ele alıyor.

VAKIF MÜLKLERİ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİYLE HARİTALANDIRILACAK

Kastamonu Üniversitesi'nden öğrencilere fırsat Kastamonu Üniversitesi'nden öğrencilere fırsat

Projede, Kudüs’teki vakıfların şehirdeki dağılımı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile haritalandırılacak. Böylece Müslüman vakıf mülklerinin tarihsel değişimi ve bugünkü durumu detaylı bir şekilde analiz edilecek. Proje, İsrail'in 1948 ve 1967 yıllarındaki işgal faaliyetleri sonucunda el konulan vakıf mülklerine dair bilimsel veriler sunmayı amaçlıyor.

Projenin temel kaynaklarından biri olan Arapça vakfiyeler, vakıf hukukuna dair çözümler geliştirilmesinde kullanılacak. Dijital haritalarla desteklenen bu çalışma, İsrail’in Kudüs’teki son 75 yılda gerçekleştirdiği değişimlere dair somut sonuçlar sunmayı planlıyor.

REKTÖR TOPAL’DAN AKADEMİK DESTEK VURGUSU

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projenin akademik açıdan değerli bir katkı sunduğunu belirtti. Rektör Topal, “Bu tür projelerin, üniversitemizi ve akademik camiayı uluslararası düzeyde temsil etme noktasında büyük bir önemi var,” dedi. Ayrıca Prof. Dr. Topal, desteklerinden dolayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine teşekkür ederek, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın'a da şükranlarını sundu.

Editör: Serkan Kebecioğlu