Kastamonu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık Ali Rafet Özkan, görevi kötüye kullanmak, sahte belge düzenlemek, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık yapmak suçlarından ayrı ayrı hapis ve para cezalarına çarptırıldı.
2011 yılında Kastamonu Üniversitesi Rektörü olarak atanan Seyit Aydın’ın göreve getirdiği Rektör Yardımcısı ve dönemin İlahiyat Fakültesi Dekanı Ali Rafet Özkan’ın hakkında açılan yolsuzluk ve kamuyu zarara uğratma davasında mahkeme son duruşmayı gerçekleştirdi.
5 Kasım’da gerçekleştirilen duruşmada sanık Ali Rafet Özkan hakkında görevi kötüye kullanmak, sahte belge düzenlemek, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık yapmak suçlarından ayrı ayrı hapis ve para cezalarına çarptırıldı.
Sanık Ali Rafet Özkan hakkında yapılan suçlamaları kabul etmezken talep ettiği beraat mahkeme tarafından reddedildi.
Kastamonu 1. Ağır Ceza Mahkemesi sanık Ali Rafet Özkan hakkında verdiği hüküm kapsamında:
Sanık Ali Rafet Özkan'ın üzerine atılı görevi gereği düzenlemeye yetkili resmi belgeyi sahte olarak düzenlemek suçu sabit olmakla eylemine uyan TCK 204/2 maddesi uyarınca sanığın kastı, suçun işleniş biçimi göz önüne alınarak takdiren alt sınırdan 3 yıl hapis ceza ile cezalandırılmasına, 1/6 indirim yapılarak 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine karar verildi.
Sanık Ali Rafet Özkan'm üzerine atılı kamu kurum ve kuruluşlarının zarına dolandırıcılık suçu sabit olmakla eylemine ise 4 yıl hapis ve adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamayacağından 200 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına ancak sanığın katılan kurumun zararını soruşturma aşamasında giderdiği için 1 yıl 4 ay hapis ve 66 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.
Hakkındaki davalardan ayrı ayrı ceza alan sanık Ali Rafet Özkan hakkında, mahkeme kamu zararlarını ödemesine ve hapis cezalarının ise Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.
Sanık Ali Rafet Özkan’ın denetim süresi içerisinde yeni bir suç işlemesi halinde hakkındaki hapis cezaları yürürlüğe girecek.
SEYİT AYDIN DÖNEMİ KARANLIK DÖNEM OLARAK ANILIYOR
Kastamonu Üniversitesi Eski Rektörü Seyit Aydın’a Görevi Kötüye Kullanma ve Suç Uydurma Suçlamaları ile 5 Yıl Hapis Cezası istenmiş, Kastamonu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 4 Haziran 2024 tarihinde görülen duruşmada, Kastamonu Üniversitesi eski rektörü Seyit Aydın’a yönelik ceza davasında dikkat çeken gelişmeler yaşanmıştı. Savcının mütalaasına göre, Aydın’ın görevi kötüye kullanma ve suç uydurma suçlarından toplamda 5 yıl hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.
Savcı, Aydın’ın göreve iade edilen kişilere sistematik mobbing uyguladığını, görev değişiklikleri ile kamu görevlilerini yıldırmaya çalıştığını ve haksız suçlamalarla mobbing yaptığını öne sürmüştü.
Ayrıca, Aydın’ın keyfi disiplin cezaları vererek personeli yıldırdığı, usulsüz atamalar ve cezalarla personeli maddi ve manevi olarak yıprattığı iddialarını da gündeme getirmişti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından suçları örtbas eden Men-i Muhakeme Kararı’nın Danıştay tarafından bozulmasının ardından, Aydın’ın Kastamonu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına karar verilmişti.
GİZEMLİ CİNAYET ÇÖZÜLEMEDİ
Eski Rektör Seyit Aydın döneminde Kastamonu Üniversitesi cinayetle gündeme gelmiş ve bu cinayetin gizemi ise çözülememişti. Kastamonu Üniversitesi eski Genel Sekreteri Muhiddin Sağlam, 2012 yılının Aralık ayında ikamet ettiği Safalan Caddesi'ndeki evine geldiği sırada uğradığı silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetmişti.
DANIŞTAY SEYİT AYDIN’I SUÇLU BULDU
Danıştay 1. Daire Başkanlığı tarafından 2023 yılında görülen davada, Kastamonu Üniversitesi eski rektörü Seyit Aydın kesin olarak suçlu bulundu.
Kastamonu Üniversitesine ait Sarı Ömer Köyü, 119 ada, 214 parsel sayılı taşınmazda yap- işlet- devret usulüyle ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi yoluyla "30.000 m2 Öğrenci Yurdu (2100 kişilik) ve İşletmesi ile 100 Adet Öğrenci Evinin Hibe Olarak Yapılması İşi kapsamında 2 bloktan oluşan 19 katlı yurt binaları ve 100 adet öğrenci evi sözleşmede öngörülen sürede bitirilemediği, inşaatta projeye aykırılıklar ve ruhsatsız imalat bulunduğu, inşaat alanı aşıldığı, inşa edilen yapılar fenne ve sağlık kurallarına aykırı olduğu halde, bu sözleşmeyi feshetmemek ve 23.1.2017 tarihinde ek sözleşme imzalayarak 28 adet daha öğrenci evi hibe edilmesi karşılığında yükleniciyle ilgili başlatılan işlemlerden feragat etmek, yurtların 2100 olan öğrenci sayısı 2720 öğrenciye çıkarılmasına rağmen, diğer sözleşme hükümlerinde bu kapasite artışına uygun değişiklik yapmamak, böylece yükleniciye menfaat sağlamak, Üniversiteyi zarara uğratmak suretiyle edimin ifasına fesat karıştırmak.
Kastamonu Üniversitesine ait 5000 m2 taşınmazda yap- işlet- devret usulüyle ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi yoluyla yapımına karar verilen Kampüs Çarşısı irtifak hakkı sözleşmesi Üniversite tarafından feshedildiği halde, Çarşının yüklenici tarafından kullanılmasının devamına, üçüncü kişilere kiraya verilmesine ve kira geliri elde edilmesine göz yummak suretiyle yükleniciye menfaat sağlayıp Üniversiteyi zarara uğratmak suretiyle görevi kötüye kullanmaktan kesin olarak suçlu bulundu.