TIMSS 2023'e göre Türkiye'de fen ve matematikte üst ve ileri yeterlikteki öğrenci oranları arttı
Türkiye'yi Avrupa'da zirveye yerleştiren 4'üncü sınıf fen bilimleri alanındaki üst ve ileri düzey yeterliğe sahip öğrenci oranı TIMSS 2019'da yüzde 44 iken 2023'te yüzde 62'ye çıktı - Türkiye, OECD üyesi ülkeler arasında puanını en fazla artıran 2'nci ülke olduğu ve ilk defa TIMSS ölçek orta noktası olan 500 puanını da geçtiği 8'inci sınıf matematik alanında ise 2019'daki yüzde 32'lik oranını yüzde 37'ye yükseltti.
Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selman Tunay Kamer: "Üst ve ileri yeterlik düzeyindeki öğrenci artış oranı bu alanda Türkiye'nin OECD üyesi ülkeler arasında en fazla oran artışı yakalayan ülke olmasını da sağladı. Özellikle ileri düzeydeki öğrencilerin oranının artması, eğitimde sadece temel seviyede değil, daha yüksek başarı hedeflerine de ulaşılabileceğini gösteriyor"
Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) sonuçlarına göre Türkiye'yi Avrupa'da zirveye yerleştiren 4'üncü sınıf fen bilimleri alanındaki üst ve ileri düzey yeterliğe sahip öğrenci oranı 2019'da yüzde 44 iken 2023'te yüzde 62'ye yükseldi.
Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşunca (IEA) dört yıllık periyotlarla yapılan, 4'üncü ve 8'inci sınıf düzeyindeki öğrencilerin matematik ve fen alanlarındaki başarılarının değerlendirildiği TIMSS 2023'te Türkiye'nin tüm döngülerde hem puanlarda hem de sıralamalarda gösterdiği başarı dikkati çekti.
AA muhabirinin TIMSS 2023 araştırmasındaki verilerden yaptığı derlemeye göre Türkiye, her iki kademedeki matematik ve fen bilimleri alanlarında öğrencilerin üst ve ileri yeterlik düzeylerinde de artış sağladı.
"TÜRKİYE EĞİTİMDE DAHA GÜÇLÜ BİR KONUMA SAHİP OLACAKTIR"
TIMSS 2023 sonuçlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, Türkiye'nin hem matematik hem de fen bilimleri sıralamalarında üst dilimlerde yer almasının ve ileri yeterlilik seviyelerinde daha fazla öğrencisi olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.
Türkiye'nin 2011'den beri bir önceki döneme göre daha başarılı olma eğilimini sürdürdüğünü ifade eden Kamer, başarının eğitim sistemindeki stratejik değişikliklerin başarıyla uygulanmasının ve eğitim politikalarındaki iyileştirmelerin istikrarlı bir şekilde yürütülmesinin sonucu olduğunu bildirdi.
Kamer, sonuçların eğitimde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada da önemli bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini aktararak şunları kaydetti:
"Öğrenci başarısındaki bu yükselişle birlikte Türkiye, eğitim alanında uluslararası arenada daha güçlü bir konuma sahip olacaktır. Üst ve ileri yeterlik düzeyindeki öğrenci artış oranı bu alanda Türkiye'nin OECD üyesi ülkeler arasında en fazla oran artışı yakalayan ülke olmasını da sağladı. Özellikle ileri düzeydeki öğrencilerin oranının artması, eğitimde sadece temel seviyede değil, daha yüksek başarı hedeflerine de ulaşılabileceğini gösteriyor."