Kurulduğu 2005 yılından itibaren Kastamonu Ticaret Borsası, ilimiz için kıymetli projelere imza atmanın çabasında, rutin görevleri yanı sıra sahada da “üretimci” bir anlayış ile emek veriyor…
Yeni projeler yolda.
Öncelikle 3 yıldır sürmekte olan bir projeyi aktarayım…
Kastamonu Ticaret Borsası’nın kurucusu olduğu Kastamonu OSB’deki KASWOOD fabrikası, ülkemizdeki endüstriyel yapısal ahşap standardının ölçümlenmesi için adeta laboratuar görevi görüyor. Yapılarda kullanılan ağaç hammaddesinin dayanıklılık değerleri analiz ediliyor. Beton içeriğinin analizi ile eş değer bir çalışma bu. İlk ölçümleme Kastamonu’daki ağaç türlerinden başladı, “karaçam” ve “köknar” ağaçlarının dayanıklılıkları test edildi. Ardından, ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetişen ağaç türlerinin dayanıklılık testlerine geçilecek. Ülkemizin bu alanda önde gelen teknik üniversitelerinin inşaat mühendisliği ve orman endüstri mühendisliği akademisyenleri projede görev alıyorlar. Orman Genel Müdürlüğü bizatihi projenin içinde.
İnşaat sektörüne dair böylesi külliyatlı bir projeye Kastamonu Ticaret Borsası’nın iştirak etmesi hem sektör hem de ilimiz adına büyük kıymet…
Üretim ile bilim yan yana.
Proje sayesinde ilimizdeki orman varlığı yeni katma değerler kazanacaktır şüphesiz…
Ülke ekonomimize artı girdiler sağlanacak.
Kastamonu Ticaret Borsası’nın üzerinde çalıştığı bir diğer projesi “Mezbaha”…
Hayvancılık sektöründeki meslek odaları ile uzun süredir istişareleri sürüyor Kastamonu Ticaret Borsası temsilcilerinin, hibe fonları da devreye alınarak, sektöre dair meslek odalarının güç birliği içinde kapsamlı bir yeni mezbaha için yola çıkılıyor.
Uzun soluklu bir proje haliyle…
İlk adımı “niyet etmek”.
Kısık ateşte tuttukları projeleri de var Kastamonu Ticaret Borsası’nın…
Piştiğinde kapağı açılacaktır tencerenin kuşkusuz.
Kastamonu’nun ekonomik kalkınması ve sosyal gelişmesinde “asıl” görev ve sorumluluk öncelikle meslek odalarının omuzlarında…
Rutin görevlerini yapmaları yanı sıra, ilin farklı alanlarda gelişimi için de sürekli dinamik olmaları, il gündeminin önünde yer almaları elzem.
Kastamonu Ticaret Borsası kuruluşu itibarı ile “genç” yaşına rağmen, kurucu başkan Sedat İşeri ile birlikte, günümüzde bayrağı devralan temsilcilerinin çabalarıyla bu görev ve sorumluluğu layıkıyla yerine getirmenin gayretini güdüyor…
10 milyon Euro AB hibeli KASWOOD bile tek başına Kastamonu Ticaret Borsası’nı emsallerinin önünde konumlandırıyor.
Sarımsakta ekilen alan daraldı mı?
Türk Patent Enstitüsü ve Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret tescili yapılan Taşköprü Sarımsağı’na ilişkin üretcilerden bir iddia işittim…
Tadım kaçtı.
“Sarımsak ekim alanları daraldı” deniliyor…
İnanmak istemedim.
Resmi olmayan rakamlarla…
2021 yılında Taşköprü Sarımsağı ekim alanı “50 bin dönüm”, 2022 yılında “30 bin dönüm”, bu yıl ise “12 bin 500 dönüm” olarak ifade ediliyor sahadaki üretciler tarafından.
Olacak iş değil…
“12 bin 500 dönüm” ekili alana düşülmesi ne demek?
Dönüm başına yaklaşık 700 kilogram ürün alındığını varsaysak…
“8 bin 750 ton” sarımsak eder ucu başı.
“30 bin ton” rekolteden…
“Dörtte biri” rekolteye düşüş.
Ben yanlış duydum kesin…
Dünyanın sonu olur bu.
Dünya çapındaki kıymetimizi kaybetmek mi?..
Mümkün değil.
Yetkililer resmi rakamları açıklarlar nasılsa…
Yüreğimize su serperiz.