Toplantıya AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Haklil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci, İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Kastamonu Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Kastamonu Kırsal Kalkınma Platformu ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, İşadamı Zeki Kebeci, Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Şatırgil, Köy-Koop Başkanı Erol Akar başta olmak üzere bazı STK Başkan ve Yöneticileri katıldı.
Düzenlenen toplantıda gündem maddeleri görüşüldü. Maddeler hakkında AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Haklil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci, İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Kastamonu Kırsal Kalkınma Platformu ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur başta olmak üzere diğer bazı katılımcılar da görüş ve önerilerini konuştular, istişarede bulunuldu.
Yapılan toplantıda Kırsal Kalkınma Platformu ile belirlenen Tarımsal projeler açıklanarak şu bilgiler katılımcılara sunularak, “
1) Kastamonu Merkezli BAKAP (Batı Karadeniz Bölgesi Kalkınma Projesi) kurulması veya DOKAP’a (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) Katılımının Sağlanması, BAKAP ile Bölge İllerinin kalkınmasına yönelik proje merkezlerinin oluşturulması veya mevcut DOKAP İlleri arasına Kastamonu’nun katılımı sağlanması, İlimizde çiftçi başına düşen ortalama arazi büyüklüğünün küçük ölçekli olması, kırsal kesimde iç göçün en önemli sebeplerinden olmuştur. Bu sebeple Kastamonu ülkemizde en çok iç göç veren iller arasında üst sıralarda yer almaktadır. Mevcut çiftçi yaş ortalaması 59 olup kırsal kesimde ve özellikle çiftçilikle uğraşan kesimde genç nüfus oranı oldukça azdır. Çiftçilikle uğraşan kesimin büyük çoğunluğunun orta yaş olması nedeniyle kırsal destekleme yatırımlarının da önemini daha fazla arttırmaktadır.
Ülkemizin özellikle Türkiye Yüzyılı vizyonu ve 12. Kalkınma Planı (2024-2028) ile ulaşılmak istenen hedeflerine ulaşabilmek açısından önem taşıyan temel sorun alanlarına ve Türkiye ekonomisinin gelişim sürecine uyum göstermesi için, bölgesel kalkınmaya yönelik Kastamonu merkezli Batı Karadeniz Bölgesi Kalkınma Projesi ekonomik ve sosyal alanda yapılması gerekli çalışmalar planlanmıştır.
Bu çerçevede, 12. Kalkınma Planı, Öncelikli Dönüşüm Programları, Orta Vadeli Program, Bakanlık Stratejik Planları ile Havza Modelli gelişim ve üretim planları ile Kastamonu ve diğer bölge illerinin ihtiyaç ve öncelikleri dikkate alınarak Turizm, Sanayi ve tarım sektörünün eylem planlarında olan faaliyetler Bölgesel Kalkınma İdareleri eylem planı içerisinde yer alan amaçlarla örtüşmektedir.
Netice itibariyle; Kastamonu ve bölge illerinin içinde yer aldığı BAKAP projesinin hayata geçirilmesi veya DOKAP kapsamına alınması, Kastamonu’nun ve diğer bölge İllerinin tarımsal ve kültürel gelişimine ciddi katkı sağlayacaktır.
2) Damızlık Düve Merkezi Oluşturulması, DSYB ile Kastamonu da 10 dekarlık bir arazi üzerinde Kastamonu ve bölge illerinin Simental Irkı ihtiyacını karşılayacak, hatta Ülkemiz Damızlık Simental Düve ihtiyacının da önemli bir kısmını karşılayarak İthalatı durduracak en az 500 başlık Düve Merkezinin oluşturulması,
Kastamonu’da bir düve merkezi kurulması, bölgenin hayvancılık potansiyelini artıracak, yerel ekonomiye katkı sağlayacak, hastalıklarla mücadelede ari işletme sayısının artmasına ciddi katkı sağlayacak ve sürdürülebilir bir tarım-hayvancılık modelinin oluşturulmasına yardımcı olacaktır.
3) Kastamonu Et-Süt Üretim Merkezi Projesi, İlimiz, bölgenin besilik yetiştiriciliği açısından önemli bir merkezidir. Ancak mevcut besilik potansiyelini maalesef et üretimine dönüştürmede ve ülke içine pazarlanmasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Mevcut olarak Merkez, Taşköprü, İnebolu, Ağlı ve Devrekâni Mezbahalarında kesim yapılmaktadır. (2024 Yılı Kesilen hayvan sayısı Toplam 7213 BBaş, 1532 KBaş) Ağlı, İnebolu,Taşköprü ve Devrekâni Mezbahaları Belediye tarafından işletilmekte olup kapasiteleri ve imkânları sınırlıdır. Merkezde ise Kastamonu Belediyesi tarafından inşa edilmiş ve özelleştirilerek Küresel Et Kombinası olarak işletilmektedir. İl Müdürlüğümüz ve besicilerimiz ile yapılan görüşmeler neticesinde ve özellikle ESK ile yapılan Şartlı Kesim sözleşmesi ile kapasite gelişimi ve modernizasyonu bölüm bölüm yapılmış olup mevcut haliyle kapasitesinin % 35-40’ ı ile faaliyetini sürdürmektedir.
Besicilerin ve tüccarların dile getirdiği yönetim ve işletmecilik problemleri sebebiyle maalesef başka illerde kesim yaptıran besicilerimizde mevcuttur. Yine İlimizde üretilen ve büyük çoğunluğu (% 65-70 gibi) il dışında işletilmeye gönderilen sütlerin Kastamonu’ da işletilip marka çalışması yapılarak pazarlanması İlimiz ekonomisi için farklı bir değer oluşturacaktır. Özellikle ara ara süt alan firmalar ile yaşanan problemler de yetiştiricilerimizin hafızlarında halen mevcuttur. Süt ve süt ürünleri işleme ile ilgili işletmelerin varlığı ile yaşanabilecek risklerin önüne geçilmiş olacaktır.
4) Devrekâni Organize Tarım Bölgesi / Besi, Devrekâni ilçesinde kurulacak ve Besi Organize Tarım Bölgesi alanında altyapı inşaatları hızla devam etmekte olup mevcut durum itibari ile ü Nakdi gerçekleşme % 63,80 (2 Keşif artışı dâhil %44,48) ü Fiziki Gerçekleşme % 70 ‘dir. (2 Keşif artışı dâhil % 55). 1290 dekarlık bir alanda kurulmuş olup bölge içinde; 39 adet 100 Başlık Besi İşletme Alanı, 22 adet 250 Başlık Besi İşletme Alanı, 7 adet 500 Başlık Besi İşletme Alanı, 1 adet 2000 Başlık Besi İşletme ve 15 adet sanayi parsel alanı yer almaktadır. 84 Parsel ( 15 Sanayi Parseli, 69 İşletme Parseli), 48 Parsele 58 Ön Talep Dilekçesi Alındı, Et Süt Kurumu İçin 75 Dekar sanayi parseli hazırlandı. 25 adet parsel %90 seviyesinde hazır halde. (20 işletme+ 5 sanayi parseli)
5) Tarım Kampüsü Yapılması, Bölgenin en geniş tarımsal üretim alanı olan ve tarımsal veriler ışığında Bölgenin tarımsal hasılada lideri olan Kastamonu’nun yenilikçi ve kolay erişilebilir düzeyde tüm tarım paydaşlarının olduğu ortak bir kampüs alanının inşası İlimize ve bölgemize ciddi bir katkın sağlayacaktır. Mevcut Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı ilimizde 9 birim bulunmaktadır. Orman, DSİ ve El Sanatları Müdürlüklerimiz kendi yerleşkelerinde faaliyet göstermektedirler. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Gıda Kontrol Lab. Müdürlüğümüz ise aynı yerleşkede ve iç içe bir durumda faaliyet göstermektedir. Mevcut durum itibariyle 3 farklı alanda yaklaşık 250 personel ile hizmetler yürütülmektedir. TKDK apartman dairesinde, TMO Şube Müdürlüğü ise Özel İdare İşhanı’nda kirada bulunmaktadır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TKDK, Laboratuvar Müdürlüğü, Milli Park Şube Müdürlüğü ve TMO Şube Müdürlüğü’nün yapılacak bir kampüs alanı içerisinde birlikte hizmet vermeleri ulaşım, erişe bilirlik ve tek noktadan hizmet verilme kolaylığını sağlayacak, bölgenin tarımsal lideri olmanın en güzel örneğini ifade edecektir. Aynı zamanda tarımsal paydaşlarımız olan Ziraat Odası, DSYB (Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği), KEYB (Kırmızı Et Yetiştiriciliği Birliği), Köy-KOOP, Süt ve Et Üreticileri ile Arı Yetiştiricileri Birliklerinin de bürolarının olması çiftçilerimiz ve yetiştiricilerimizin işlemlerini tek noktadan bitirmeleri noktasında imkân sağlayacaktır.
6) Süt Yetiştiriciliği Yapan İller Arasında süt Havzasında Yer alması, İlimizde 400 Bin tonun üzerinde yıllık süt üretimi yapılmakta ve Ülkemiz içerisinde Kastamonu ilk 20’lerde yer almaktadır. Sütlerin büyük çoğunluğu toplama merkezlerinde toplanarak il dışı firmalar tarafından alınmaktadır.
7) Kırsal Kalkınma Çalıştayı, Kırsal kalkınma Platformu üyeleri ve Tarımsal Paydaşlar ile Kırsal kalkınmaya yönelik sorunların tespiti, sebepleri ve çözüm önerilerinin oluşturulacağı, istişare edileceği yuvarlak masa çalıştayının yakın zamanda il tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenmesi ve sonuç raporu oluşturulması konuları anlatıldı. (Haber Merkezi)