Ekonomi

Kastamonu kanun talep ediyor

Kastamonu Kalkındırma Derneği (KAL-DER) tarafından Kastamonu Şerife Bacı Öğretmenevi'nde Cumhuriyetin 2. Asrında Kastamonu'nun Yeri temalı toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Başkan Civelekoğlu: "Kastamonu’nun kazanç sağlaması için kanun yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

Abone Ol

Toplantıya eski Bakanlarımızdan Murat Başesgioğlu, 23. Dönem AK Parti Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, İl Genel Meclis (İGM) Başkanı Doğan Ünlü, İGM Üyesi MHP Grup Başkanı İlhan Bozahmetoğlu, Türkiye Muhtarlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Şatırgil, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu (TMK) Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, 20 Mahalle Muhtarı İle bazı Köy Muhtarları ve KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Tugay Civelekoğlu ile Yönetim Kurulu Üyeleri katılım sağladı.

Açılış konuşması yapan KAL-DER Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Yalçın, “KAL-DER çalışmaları ve yapacakları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

“KASTAMONU’NUN KAZANÇ SAĞLAMASI İÇİN KANUN YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ”

KAL-DER Başkanı Tugay Civelekoğlu, “Kastamonu’da hayatımızı idame ettirenler olarak bir sorumluluğu üstlenmemiz lazım. Bu sorumluluk maddi-manevi tüm değerleriyle ve temelinde şefkat ve merhametin esas alınarak insana hizmet noktasında yapılacak en güzel çalışmaları gerçekleştirmenin, en güzel eserleri bırakmanın gayretiyle nefeslerimizi tamamlamak ve ardımızdan hayırla yad edilecek bir geçmiş bırakmaktır. Bizden sonra başka nesillerin geleceği de muhakkaktır. Ve bizler yarınların düşüncesindeyiz. Ancak mesele bu yeni asırda gelecek nesillere nasıl bir Kastamonu bırakılacağıdır? Bizden sonra gelecek nesillerin onların mazisinde kalanları olarak bizlerin nasıl hatırlanacağıdır? Bizden sonrakilere iyinin, güzelin, faydalının, doğrunun ve adil olanın hakim olduğu bir Kastamonu mu bırakacağız yoksa kötünün, çirkinin, zararlının, yanlışın ve haksızlığın olduğu bir Kastamonu mu bırakacağız? Bizden sonrakilere tertemiz bir iklimde doğası korunmuş, doğallığı zarar görmemiş maddi-manevi gelişmiş bir Kastamonu mu bırakacağız yoksa kirlenmiş ve yaşanmaz hale gelmiş doğallığı kaybedilmiş, bütün değerlerini kaybetmiş bir Kastamonu mu bırakacağız? İşte bizler sizleri; bir asırlık bir planı hazırlamak için davet ediyoruz. Gerçekleşmesini istediğimiz bu planın ve programın organizasyonun da sizleri de görmek istiyoruz. 100 yıllık planın toplantılarında niyetler halis olduğu için her adımda güzel sonuçlarda alıyoruz, yeni fikirlerle de bilgilerimizi ve alternatiflerimizi artırıyoruz. Bunlara misal olarak farklı kesimlerle yaptığımız istişareler sonucunda yüzde yetmişi orman olan Kastamonu’da bugüne kadar Kastamonu’ya bir girdi sağlanamamıştır. Bu üründen Kastamonu’nun kazanç sağlaması için kanun yapılmasını talep ediyoruz. Yani il sınırları esas olarak nasıl ki madenlerle ilgili pay alınıyorsa, orman ürünleriyle ilgili olarak da satışlardan pay alınabileceğini düşünüyoruz. Bunun Kastamonu’nun hakkı olduğunu düşünüyoruz. Buradaki iradenin bununda takipçisi olacağına inanıyoruz” dedi.

“MASTER PLANI HEMEN YAPILMALIDIR”

23. Dönem AK Parti Milletvekili Musa Sıvacıoğlu: “Şimdi burada Kastamonu'nun 100 yıllık vizyonundan. Ama bir 100 yıllık vizyon dediğinizde bana biraz çok çok iddialı geldi. Onu o zaman şöyle yapalım. İmar planlarında da bir master planları vardır ya. Muhtarlarımızın hepsi de hiç yüz yıllık bir şey istemedi kimse. Elli yıllık da bir şey istemedi. Biz dernek olarak kısa vadede olabilecek olanlar, orta vadede olabilecek olanlar, uzun vadede. Şimdi uzun vadede Kastamonu ile ilgili olarak. Bu Kastamonu nedir arkadaş? Potansiyelimiz ne var? Tarım var. Hayvancılık var. Orman var. Sanayi. Sanayiyle ilgili olarak, Kastamonu’ya tren gelmesi lazım. Tren gelse ilimiz için çok güzel olur, kim hayır der bunu? Hatta hızlı tren gelsin. Kim hayır der, hiç kimse.  İnşallah yani hayal etmeden de hiçbir şey gerçekleşmez. Hemşehrilerimiz Kastamonu nüfusuna kayıt yaptırıp merkezi iktidardan istediği yardımı daha fazla alabilmeli. Buradaki nüfus şu anda diyelim ki 380 bin falan ilçelerimizle birlikte. 3700 yerleşim yeri, 1054 muhtarlık, bunların hepsi de ne ister? Yol, su, elektrik. Şimdi kanalizasyon da istenmeye başladı. Bu alt yatırımlarına bu devlet bütün bunlara nasıl yetişecek. Kastamonu geniş bir coğrafya ve geniş bir dağınık alan. O zaman buradaki 380 bin nüfusu 680 bin, 780 bin yapabiliyor muyuz? O zaman ne gelir? Kara tren de gelir, hızlı tren de gelir. O zaman ikisi de gelir. Benim temennim şu. Bununla ilgili bir program ve bir master planı da hemen yapılmalıdır. Bu yapıldığında işler daha da iyi ilerleyecek ve daha da kolay olacaktır.”

(Cengiz Muhziroğlu)