Derdiyok’tan UMKE Hareket Merkezine ziyaret Derdiyok’tan UMKE Hareket Merkezine ziyaret

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, aşılama faaliyetlerinin her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğu belirtildi. Aşıların, geçmişte büyük salgınlara ve ölümlere yol açan birçok hastalığın günümüzde artık tehdit oluşturmamasında hayati bir rol oynadığı vurgulandı. Örneğin, çiçek hastalığı, 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edilmiş ve 1987 yılında dünya genelinde çiçek aşısı uygulamaları durdurulmuştur.
Açıklamada, Türkiye’de bağışıklama çalışmalarının "Genişletilmiş Bağışıklama Programı" kapsamında yürütüldüğü, Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi’nde 13 hastalığa karşı aşıların yer aldığı bilgisi paylaşıldı. Bu hastalıklar arasında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kabakulak ve çocuk felci gibi ciddi rahatsızlıklar bulunuyor. Aşılama takvimini tamamlayan çocuklar, bu hastalıklardan kaynaklanabilecek sağlık sorunlarına karşı koruma altına alınıyor.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’nden Aşılama Vurgusu (2)
Son yıllarda, çocukluk aşılarının yanı sıra yetişkin bağışıklamasının da önem kazandığı ifade edildi. Yetişkinlerde de birçok hastalığın aşı ile önlenebildiğine dikkat çekilen açıklamada, herkesin sağlıklı yaşama hakkına sahip olduğu, bu nedenle her bireyin bağışıklama programlarından yararlanması gerektiği belirtildi.
Ayrıca, ülkemizde uygulanan aşıların, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan İyi Üretim Prosedürleri kurallarına uygun olarak üretildiği ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edildiği vurgulandı. Aşılar, kullanılmadan önce Türkiye’deki Ulusal Referans Laboratuvarları’nda da test edilerek onaylanıyor. Soğuk zincir uygulamalarının da aşılama çalışmalarının başarısında kritik öneme sahip olduğu belirtildi.

Editör: Banu Türkmenoğlu