“Kastamonu Havalimanı” 90’lar

Abone Ol

Genç mühendis dostumuz Kastamonu Havalimanı’nın 90’lı yıllardaki hikayesini gönderdi, valilik ekiplerinin canhıraş çalışmasına dair daha önce gördüğüm fotoğraflar canlandı zihnimde, yerel dinamiklerin “dinamit” etkisi mi demeli?..

Şurası net ama, eğer 1996’da başlayan havalimanı pist inşası olmasaydı mevcut havalimanımız 2013’de uçuşa açılamazdı, net.

Kastamonu Havaalanı’nın 2010’lu yıllarda yatırım programına bir anda girmesinin hikmeti sebebi büyük oranda “revize” edilecek piste sahip olmasıydı…

Ve ilin topyekun yumruk olması.

1996…

Kastamonu Valisi Aydın Arslan.

1959 yılında ilk adımı atılan Kastamonu Havalimanı’nı uçuşa açmak için harekete geçildi…

Yatırım programına girdi.

Saha çalışması başladı…

Ancak ödenek kısa sürede bitti.

1997…

Kastamonu Valisi Enis Yeter.

“Mahalli İdareler Genel Müdürü” görevindeyken Kastamonu Valisi ataması yapılan Enis Yeter tam bir “saha insanıydı”…

Kastamonu’ya kazandırdıkları unutulmayacak.

1997…

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu.

Bakan Başesgioğlu ödenek sorununu çözdü…

Kastamonu Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri imecesinde hummalı çalışmaya ev sahipliği yaptı Uzunyazı.

Kadıdağı’ndaki bir tepe…

Pist malzemesi olarak Uuzunyazı’ya taşındı.

(Önceki yıllarda bu konuda kapsamlı bir yazı yazdığımı hatırlıyorum…

Fotoğraflarla destekli.)

Genç mühendis dostumun notundan aktarayım…

“Bu ihale yapılıncaya kadar Kastamonu Havaalanı pisti bin 400 metre boyunda, o yıllarda ‘stol’ denilen en küçük havaalanı tipinde olup yolcu uçaklarının düzenli seferler düzenlenmesi imkânı olmayan durumdaydı. Tabi ki bu havaalanının ulusal standartlarda olması için iyi bir proje hazırlanıp öncelikle pist boyu 2 bin 400 metre olan ve modern altyapıya sahip olmalıydı. Bunun için de İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu çok büyük ödenekler sağladıktan sonra bugün kullanılan 2 bin 400 metre uzunluğa sahip pist yapıldı, çevre duvarları, arazi genişletmeleri, orman tahsisleri ve benzeri altyapı işleri o zaman yapıldı. Hatta sadece pistin alt ucu için İl Özel İdaresi araçları ile 50 bin metreküp toprak dolgu yapıldı. Daha sonra 2010 yılında yapılan proje revizeleri ile bugünkü modern şekline dönüştürüldü ve işletmeye açılabildi. Eğer 1996-1999 yılları arasında bu önemli ve büyük altyapı yatırımı yapılmamış olsaydı 2010 yılında yapılan son düzenleme belki de çok yüksek dönüşüm maliyeti sebebiyle yapılmayacaktı. Teknik dil ile ‘altlık’ denilen, karayolları diliyle ‘ana güzergah’ toprak işleri Sayın Başesgioğlu ile Sayın Yeter’in yoğun çabaları sayesinde gerçekleştirildi o dönem. Müdür yardımcısı Ali Yılmaz’ın emeği de unutulmaz.”

Kastamonu genç mühendisin o dönem çalıştığı Liman Etüd Proje Daire Başkanlığı ile Havaalanları Daire Başkanlığı aynı binada altlı üstlüdür…

Projenin mesai arkadaşları tarafından hazırlandığını gören genç mühendis, süreci hem hızlandırır hem de “elden teslim” eder Kastamonu Özel İdaresi’ne, “hemşeri dopingi”.

Emek unutulmaz…

Tarih yazar.

(2010’lu yıllarda yeniden başlayan Kastamonu Havaalanı sürecine bizzat içinde yaşayarak şahit oldum…

Genç mühendisin tespiti doğru, elimizde o günkü beton pist olmasaydı, havaalanının revizyonu gerçekleşmezdi.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası dinamitin fitilini ateşledi…

Dönemin KATSO Başkanı Halil Öztosun’u tarih unutmaz.

Büyük başkan…

Öncüsü oldu sürecin.)