Kastamonulu sanayici ve iş insanlarından biri olan KASİAD ve KASİAD Vakfı Genel Sekreteri Cemal Şenol, Kastamonu’ya yapılan hizmet ve yatırımlar konusunda serzenişlerde bulunarak Kastamonu’nun ek bütçeyi hak edip etmediğini sordu.

KASTAMONU MİLLİ MÜCADELENİN CAN DAMARIDIR

İstiklal Savaşı ve Çanakkale Savaşlarında Türkiye’de Bursa ve Balıkesir’den sonra en çok şehit veren il olan Kastamonu, Milli Mücadele dönemindeki kahramanlıkları nedeniyle Atatürk tarafından Beyaz Şeritli Kahramanlık Madalyası verilen ilk ilçeye sahiptir. Cephedeki erkeklerin yokluğunda, yaşlı erkekler ve kadınlar, kar, kış, tipi, yağmur demeden Karadeniz’den indirilen silah ve cephaneyi kağnılar üzerinde cepheye taşımış ve bu uğurda Şerife Bacı gibi kahramanları şehit vermiştir. Erenler ve evliyalar şehri Kastamonu’nun üvey evlat muamelesi gördüğüne dikkat çeken Cemal Şenol, bu duruma serzeniş dolu sözlerle karşı çıktı.

KASTAMONU’YA YİĞİT ÜNVANI VERİLMİŞTİR

Cemal Şenol, Cumhuriyet öncesi ve sonrasında Kastamonu vilayetinin tarih boyunca önemli bir yeri olduğunu hatırlattı. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından önerilen İstiklal madalyasının TBMM tarafından verilerek ‘Yiğit İnebolu’ ve ‘Yiğit Kastamonu’ unvanlarının perçinlendiğini belirtti. Ancak, bu tarihten sonra Kastamonuluların, çoluğunun çocuğunun rızkı için İstanbul başta olmak üzere gurbete gitmek zorunda kaldığını, karayolları yokken tekne ve sandallarla Beykoz, Balat ve Fatih semtlerine yerleştiğini vurguladı. İstiklal ve Kurtuluş Savaşlarında erkek nüfusunun çoğunluğunu kaybeden Kastamonu, bazı ilçelerinde komşu illere göre nüfusunu yitirmiştir.

KASTAMONU’YA AYRILAN BÜTÇE YETERSİZ KALIYOR

Arılı Kovan Desteği müracaatları başladı Arılı Kovan Desteği müracaatları başladı

Bütçeden Kastamonu’ya gelen payın hiçbir zaman ormanlık ve dağlık bir yerleşim merkezi olan Kastamonu için yeterli olmadığını belirten Cemal Şenol, 20 ilçesi ve köy yolları için yeterli payın ayrılmadığını söyledi. "Bu kadar vefakar ve cefakar ilin insanları, merkezinden köy yollarına kadar bir defaya mahsus ek bütçe hak etmez mi?" diye soran Şenol, grup yollarında çalışan ekiplerin çalışmalarının durdurulması veya başka bölgelere kaydırılmasının yöre halkına ve çalışanlara zarar verdiğini ifade etti.

Cemal Şenol, valilerin bölgelere 3-5 yıllığına hizmet için geldiğini, bazen projeleri tamamlamadan görev değişikliği yaşadıklarını belirterek, "Ancak bizim İstanbul'daki veya Kastamonu’daki siyasetçi ve yetkililerimizin özel çalışmalar yapması gerekiyor" dedi.

Kaynak: Haber Servisi