Kastamonu’nun efsanevi davulcularından "Karayılan" lakaplı Mahir Dağlıoğlu'nun 80 yaşındaki oğlu Yılmaz Dağlıoğlu, babasından devraldığı mirası hâlâ yaşatıyor. Babasının ününü davuluyla dünya çapında duyuran Dağlıoğlu, genç yaşta başladığı bu sanatı sürdürerek festivaller ve düğünlerde sahne aldı. Ancak, yılların yorgunluğu ile birlikte artık davulu elden bırakmayı düşündüğünü ifade ediyor.

1906 yılında Kastamonu’nun Yuva köyünde dünyaya gelen Mahir Dağlıoğlu, yağ tenekesiyle başladığı davulculuk kariyerinde Türkiye sınırlarını aşarak Avrupa ve Amerika’ya kadar uzandı. Birçok uluslararası festivalde sahne alarak adını duyuran Dağlıoğlu, 1964 yılında hayata gözlerini yumdu. Oğlu Yılmaz Dağlıoğlu ise henüz 12 yaşındayken babasının izinden giderek davul çalmaya başladı.

Yılmaz Dağlıoğlu, babasının davulculuk hikâyesinin köydeki bir kavgayı ayırmasıyla başladığını ve bu olay sonrası "Karayılan" lakabını aldığını dile getirdi. Babası gibi uluslararası festivallere katılan Yılmaz Dağlıoğlu, Japonya ve İtalya’da gösteriler yaptı. Ancak 80 yaşına gelmiş olan Dağlıoğlu, bu yıl davulu bırakmayı planlıyor.

Mirasını Yasatıyor

“Ölünce Ara” tiyatro oyunu Kastamonu’da sahne alacak “Ölünce Ara” tiyatro oyunu Kastamonu’da sahne alacak

"Babamın Ekmeğini Hâlâ Yiyorum"
Davul çalmayı severek yaptığını ifade eden Yılmaz Dağlıoğlu, “Davul çalmak sadece teknik bir iş değil, ruh işi. Zurnacıyla uyumlu olmanız, müziği hissetmeniz lazım. Babamın lakabı bana sermaye oldu, bu meslekten çok insan yetiştirdim ama artık yoruldum. Babamın ekmeğini hâlâ yiyorum.” diye konuştu.

Dağlıoğlu, üç kızı ve bir oğlu olmasına rağmen çocuklarının davulculuğa ilgi duymadığını ve bu mirası sürdürmek istemediklerini belirtti.

Kaynak: AA