Bakanlıktan alınan bilgiye göre, kahverengi kokarca böceği Türkiye'de ilk kez 2017 yılında tespit edildi. 2023 yılı itibarıyla, özellikle yağışlı bahar sezonunda böceğin popülasyonunda artış yaşanarak ekonomik kayıplara neden oldu. Bu durumu kontrol altına almak amacıyla önce "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" devreye sokulurken, bu yıl seferberlik başlatıldı.

2024 yılı boyunca biyolojik mücadele çerçevesinde, Türkiye genelinde 35 ilde 207 bin 286 samuray arısı üretildi ve salımı yapıldı. Gelecek yıl için hedef ise 300 bin adet samuray arısı üretimi.

Zararlıyla mücadelede; mekanik olarak süpürme ve toplama, biyoteknik olarak feromon tuzaklar, biyolojik olarak samuray arısı kullanımı ve kimyasal mücadele yöntemleri devreye alındı. Şu ana kadar 35 ilde, 196 ilçede 1272 teknik personelin desteğiyle 508 noktada kokarca popülasyonu izleniyor.

19 Ekim Cumartesi Kastamonu hava durumu, bugün hava nasıl? 19 Ekim Cumartesi Kastamonu hava durumu, bugün hava nasıl?

Ayrıca, 99 bin 96 çiftçiye ve 1122 sektör temsilcisine eğitim verildi, konu hakkında 89 bin 810 eğitim materyali dağıtıldı. Kamuoyunu bilinçlendirme amacıyla kamu spotları hazırlandı.

2024 yılı itibarıyla tarımsal ürünlerin zarar görmemesi amacıyla kimyasal mücadele için dört farklı ilaç ruhsatlandırıldı ve 81 ilde şeftali, elma, armut gibi meyve ve sebzeler ile fındık ve bağlarda bu ilaçlar kullanılıyor. Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Bartın gibi fındık üretiminin yoğun olduğu bölgelerde kimyasal alımlar için bütçe ayrıldı.

Kaynak: AA