Küresel ısınma, bu yıl Karadeniz bölgesinde deniz suyunun ani ısınması ve ani düşmesi sonucu balıkların havyarlarını denize bırakamamalarına neden oldu. Bilinçsiz avlanma da sorunları daha da kötüleştirdi ve sonuç olarak bu yıl Karadeniz'de balık miktarı neredeyse tükenme noktasına geldi.

Kastamonulu çiftçiler Gölbaşı’nda Kastamonulu çiftçiler Gölbaşı’nda

AW066209_04Eylül ayında umutla başlayan balık sezonu, beklendiği gibi olmadı. Balıkçılar sezon öncesinde ağlarını yeniledi ve teknelerinde iyileştirmeler yaptılar, ancak küresel ısınma ve bilinçsiz avlanmanın etkisiyle balık yakalamak zorlaştı. Karadeniz'de sıkça rüzgarlı hava yaşanırken, deniz suyu sıcaklık dalgalanmaları gösterdi. Deniz suyunun istenilen derecede soğumaması, balıkların havyarlarını bırakmalarını engelledi. Bu nedenle Karadeniz'de balık stoku önemli ölçüde azaldı. Mazot fiyatlarının da yüksek olması, balıkçıların denize açılamamasına ek bir zorluk getirdi.

İklim değişikliği, balıkların yumurtalarını zamanında bırakamamasına neden oldu. Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde balıkçılık yapan Can Bağlan, iklim değişikliği nedeniyle balıkların yumurtalarını bir ay önce veya sonra bırakmaya başladığını belirtti. Deniz suyu sıcaklığındaki dalgalanmalar, balıkların doğal üreme koşullarını etkiledi.

Kastamonu'nun Cide ilçesinde balıkçılık yapan Bektaş Bakır, bu yıl balıkçılar olarak büyük umutlarla sezonu karşıladıklarını ancak beklentilerinin altında bir verim elde ettiklerini ifade etti. Mazot fiyatlarının artması, balığa çıkmanın maliyetini yükseltti ve balıkçıların denizde daha az süre geçirmesine neden oldu. Bilinçsiz avcılığın yanı sıra denetimlerin daha sık olmasını istediklerini belirten Bakır, balık neslinin tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

AW066209_03

Editör: Serkan Kebecioğlu