Bölgeden Haberler

Karadeniz çöp ve atıklar yüzünden alarm veriyor!

Karadeniz’in giderek artan kirliliği, insan kaynaklı atıkların etkisini gözler önüne seriyor. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yürütülen çalışmalarda sahil ve denizlerden toplanan çöpler analiz edilerek çevresel etkileri araştırılıyor. Ancak bilim insanlarının tespitleri, Karadeniz’in geleceği açısından endişe verici.

Abone Ol

EN ÇOK SİGARA İZMARİTİ VE PLASTİK ATIKLAR BULUNUYOR

Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşah Öztekin’in verdiği bilgilere göre, Karadeniz sahillerinde en fazla sigara izmariti ve tek kullanımlık plastik atıklara rastlanıyor. Kovid-19 pandemisi sonrasında ise maske ve eldiven atıkları da ciddi bir artış göstermiş durumda.

KİRLİLİK AZALMIYOR, DAHA DA ARTIYOR

Öztekin, denizlerdeki kirliliğin giderek arttığını ve bunun en önemli nedenlerinden birinin plastik atıkların doğada uzun süre çözünmemesi olduğunu belirtti. "1950’li yıllardan itibaren üretilen plastiklerin hâlâ bizimle olduğunu ve parçalanarak mikroplastiklere dönüştüğünü biliyoruz. Bu durum, hem Karadeniz ekosistemi hem de canlı yaşamı için büyük bir tehdit" dedi.

MİKROPLASTİKLER CANLILARIN HAYATINI TEHLİKEYE ATIYOR

Karadeniz’den toplanan mikroplastik sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu belirten Öztekin, “Mikroplastikler yalnızca denizdeki canlıları değil, dolaylı yoldan insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Daha fazla canlıda plastik kalıntıları buluyoruz” açıklamasını yaptı.

TOPLUMSAL FARKINDALIK ŞART

Yaz aylarında sahillerde bırakılan çöplerin deniz ekosistemi için ciddi riskler oluşturduğuna dikkat çeken Öztekin, toplumun Karadeniz’i koruma bilincini artırması gerektiğini vurguladı.