Kamer'den ‘yeni müfredat’ değerlendirmesi Kamer'den ‘yeni müfredat’ değerlendirmesi

Karabük Valiliği liderliğinde Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Yıldız Teknik Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi ile iş birliği yapan ve Karabük Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye’nin 100 Yıllık Afet Değerlendirme Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştaya, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, KBÜ rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Genel Sekreter Lütfü Köm de katıldı. Ayrıca Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Yenigün, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, AFAD İl Müdürü Gazanfer Erbay, kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler de etkinliğe katılım gösterdi.

Çalıştayın açılış oturumunda, KBÜ Rektörü Kırışık, Türkiye'nin çeşitli afet türleriyle sık sık karşılaştığını ve gelecekte de bu tür afetlerin yaşanabileceğini vurguladı. Depremler, toprak kaymaları, sel felaketleri, çığ düşmeleri gibi doğal afetlerin yanı sıra stratejik ve jeopolitik nedenlerle bölgedeki savaşlar, göçler, insan kaynaklı ihmal ve sabotajlar nedeniyle de afetlerin meydana geldiğini belirtti. Bu nedenle, afetlerin önceden alınacak tedbirler ve afet sonrası müdahale yönetimi açısından giderek daha önemli hale geldiğine dikkat çekti. Rektör Kırışık ayrıca, üniversitelerin inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği, jeoloji ve jeofizik mühendisliği gibi alanlarda katkılarının büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye'nin yüksek afet riskine sahip bir ülke olduğunu belirten Kırışık, afet riskini azaltmanın kamu kurumları ve vatandaşlar için öncelikli bir görev olduğunu vurguladı.

Kırışık, afetlerin öğretici etkileri olduğunu da dile getirerek, geçmiş afetlerin topluma nasıl davranılması gerektiğine dair önemli dersler verdiğini ifade etti. Ayrıca, yapı stokunun güncel bir envanterinin oluşturulması, kentsel dönüşüm bölgelerinin belirlenmesi, yapı denetimlerinin titizlikle yapılması ve afet öncesi tedbirlerin alınması gibi konuların önemine vurgu yaptı.

Çalıştay, farklı konularda uzman konuşmacıların sunumlarıyla devam etti. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye'nin 100 yıllık deprem tarihini ele aldı. Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Yenigün, son 100 yılda meydana gelen hidrometeorolojik afetler ve çıkarılacak dersler üzerinde konuştu. KBÜ Öğretim Üyesi Dr. Kasım Yılmaz ise Türkiye'de afet yönetimi açısından yangınları değerlendirdi. Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay, Karabük'ün afetsellik değerlendirmesini sunarken, Karabük Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hasan Öztürk de kentsel dönüşüm uygulamaları ve yapı denetim faaliyetlerine dair bilgi verdi.

Kaynak: İHA