Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, kalp krizi geçiren hastalarda ilk 2 saatin hayati öneme sahip olduğunu belirterek, bu kritik zaman diliminde yapılan müdahalelerin ölüm oranlarını düşürdüğünü ve ilerleyen dönemde yaşanabilecek kalp rahatsızlıklarını minimize ettiğini vurguladı.

kalpkrizidoktoruAltay, 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde yaptığı açıklamada, kalp hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğunu ifade etti. Türkiye'de kalp kökenli hastalıklardan hayatını kaybedenlerin toplumun yüzde 40'ından fazlasını oluşturduğuna dikkat çeken Altay, bu hastalıkların önlenebilir olduğunu ve koruyucu tedavilerin uygulanmasıyla ölüm oranlarının önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtti.

Kastamonu'da 4 Temmuz 2024 bugün nöbetçi eczane hangileri? Kastamonu'da 4 Temmuz 2024 bugün nöbetçi eczane hangileri?

Ayrıca, Türkiye'de kalp krizi ve koroner kalp hastalıklarının Avrupa ülkelerine göre daha sık görüldüğüne işaret eden Altay, bu durumun genetik faktörler, sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları ve fiziksel aktivitenin yetersizliği gibi nedenlere dayandığını açıkladı.

Kalp hastalıklarının ekonomik maliyetine de değinen Altay, hastalığın iş gücü kaybına yol açtığını, sağlık harcamalarını artırdığını ve ölümle sonuçlanabileceğini söyledi. Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kalp hastası olduğunu ve bunun yıllık olarak ülkeye yaklaşık 1 milyar dolarlık bir maliyet getirdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Altay, kalp hastalıklarıyla mücadeleye çocukluk döneminde başlanması gerektiğini ve bireylerin sağlıklı yaşam tarzına teşvik edilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, tuz tüketiminin kontrol altına alınması, dengeli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi ve düzenli fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti.

Son olarak, Altay, kalp hastalıklarında erken teşhis ve tedavinin kritik olduğunu ve kalp krizi şüphesi olan kişilerin en geç 2 saat içinde sağlık tesislerine ulaştırılması gerektiğini belirterek, erken tedavinin ölüm oranlarını azaltabileceğini ve uzun vadede kalp rahatsızlıklarını engelleyebileceğini vurguladı. Göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı gibi belirtilerle karşılaşan kişilerin hızlıca bir sağlık profesyoneline başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Serkan Kebecioğlu