Kadınlar Günü’nde İz Bırakanlara Saygıyla
“Başarısızlık ve felaketlere rağmen hayata karşı güvenlerini sonuna kadar saklayabilen iyimser insanlar, daha çok iyi bir anne tarafından büyütülmüş olanlardır.”
Andre Maurois
Kadınlar…
Dünya’ya sevgi tohumları atarken; insanlığa tutkuyu, aşkı, şefkati, özveriyi, dürüstlüğü, çalışkanlığı, özgürlüğü, sabrı öğretenler… Küçücük olaylardan büyük mutluluklar çıkarmayı başarabilen, yaşamın tüm çelişkilerine karşı; umudu, sağduyuyu hep canlı tutmayı başarabilenler…
Ve yine kadınlar…
Küçücük yaşta evlendirilen çocuk gelinler… Sessizliğiyle, korkarak yuvasını korumaya çalışanlar… Merhametleri zaaf, fedakarlıkları normal görülenler… Eğitimine izin verilmeyen, kimi zaman mirastan bile hak alamayan, taciz edilen, şiddete uğrayan, cinayete kurban gidenler…
Hayatın tüm çelişkileri; yaşamın anası kadınları da vuruyor, ne yazık ki…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Emekçi Kadınlar Gününün ortaya çıkışı da yine acıya, hüzne, kadın ölümlerine dayanıyor.
8 Mart 1857’de daha iyi çalışma koşulları için başlattıkları grev sonrasında meydana gelen olaylar yüzünden 129 kadın işçi Amerika’daki bir tekstil fabrikasında can veriyor. Bu olaydan 53 yıl sonra, Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasına karar veriliyor.
Kastamonu’da bu yıl Dünya Kadınlar Günü çok sayıda etkinlikle ve geniş kesimleri kapsayacak şekilde yaşandı. Atatürk ve Şerife Bacı Anıtı’na çelenk sunumu, Kadın Dernekleri’nin düzenlediği kahvaltı programı, Kadın Kooperatifleriyle birlikte stant açılıp, tanıtım ve satış yapılmasının yanı sıra ilk kez kurulan Kadın Bando Takımı renk kattı. Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Salonu da Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği dinletilerine ev sahipliği yaptı.
Kastamonu Üniversitesi; fotoğraf sergisi, film gösterimi, kadın girişimcilere ayrılan stantlar, deneyimlerini anlatan başarılı kadın konuşmacılar, halk oyunları gösterisi ile bu güne katkı sundu.
Kastamonu Valiliği Kent Tarihi Müzesi’nin “Cumhuriyet Fark Yaratır” başlığı altında, Cumhuriyet’in 101. Yılında 101 şapka sergisi, Tarihte Kastamonu Kadını sunumu ve türkülerden oluşan kısa dinleti de dikkat çeken bir program olarak belleklerde yer etti.
Hayat herkese aynı hızla gelmiyor. Yaşamın ağırlığı altında ezilen, sert rüzgarlarıyla savrulan, dağılan, yalpalayan, yıkılan, düşen, kalkan, doğruyu bulan, hep dosdoğru olan, her şeye karşın dik duran çeşit çeşit yaşamlar var. Ve her yaşamın içinde de bir kadın….
Hele ki bu kadın bir anneyse, üstelik de özel eğitim, bakım gereken bir evlada sahipse…
Özel çocukların biricik Huriye annesi, ailelerinin en büyük dayanağı Özel Bireyler Derneği’nin yüzü hep gülen, yaşama sevinciyle direnç aşısı Huriye Poyraz, bu anlamlı günde de derneği için çırpındı.
Mutlu Kafe’de düzenlenen Kadınlar Günü ile özel bireyler ve anneleri, ablaları, büyükanneleri hep birlikte eğlendiler, gülüp, oynadılar.
Tüm sorunlardan birkaç saatliğine olsa da uzaklaştıklarını, arındıklarını gözlemledim. Kendini yalnız hissetmek insan ruhunu bir kat daha yorar, örseler.
Özel bireylerin, kendine güven, sevgi ve mutluluğun paylaşıldıkça büyüdüğünü gösteren arkadaşlıklarını izledim. Hüzün kokan gerçekler yüreklerinde olsa da, Dünya Kadınlar Günü’nde neşeyi tadan annelerle mutlandım.
Yeryüzündeki tüm yıldızların gecemi aydınlattığı bu mutluluk sağanağı gibi 8 Mart’ın anlamına çok yakışan bir başka etkinlik de; Kastamonu Emniyet Müdürlüğü ve Kastamonu Jandarma Alay Komutanlığı’nın Kadın’a Şiddete karşı açmış oldukları stantlardı.
Kastamonu Emniyet Müdürlüğü tarafından “Tek tuşla, şiddetin karşısında, kadınların yanında” sloganıyla ”Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES)”in tanıtılıp, broşürlerle de ayrıntılı olarak bilgi verilmesi çok değerli.
Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı’nın farkındalık yaratmak için hazırlamış olduğu pano dikkat çekerken, amacına da ulaştı. Kadın can verir, yaşam verir, diyen ve bunu ifade eden “hayat ağacı”, 8 Martın simgesi haline gelen “mimoza çiçeği” gibi kalıplarla panoya baskı yapan ziyaretçiler, isimlerini de yazarak, geleceğe önemli bir imza atmış oldular.
Jandarma Astsubay üstçavuş Semanur Saygılı; Aile içi şiddetle mücadele ve Çocuk kısım amiri olarak sosyal sorumluluğu sanatla birleştirip, halkı da kapsayan, onlarla iç içe bir proje gerçekleştirerek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün gerçek anlamını yakalayıp, ruhuna dokunmuş.
Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Zafer Özden de Dünya Kadınlar Günü’nde panoya bizzat baskı yapıp, isimlerini de yazarak, anlamlı birer iz bıraktılar.
Dünya Kadınlar Günü’nün merkezinde öncelikle adalet ve vicdan bilinci olmalı. Sağlıklı bir toplum için kadınlar işte, okulda, sokakta ve evlerinde güvenle yaşamalılar. Eşit eğitim, eşit iş ve ücret olanağı göz ardı edilmemeli.
En başta da yaşam hakkına saygı gösterilmeli, bu mücadele koşulsuz sürdürülmelidir
.
8 Mart 2024 Kadınlar Günü’nde farkındalık yaratıp, değerli izler bırakanlara saygıyla…